Трайков: Русия се отказа от „Южен поток“, защото няма пари

OFFNews 03 декември 2014 в 19:40 12075 14

Русия се отказа от проекта „Южен поток“, защото няма пари и защото не иска да спазва европейското законодателство. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Путин обяснява как ще загубим 400 млн. евро на година от „Южен поток“. За да е вярно това обаче транзитните такси трябва да са 3 пъти по-високи от тези в момента. Ако е вярно това, тогава да се борим за проекта, коментира Трайков.

Путин използва България за натиск на ЕС. Знае, че в България има партии, които веднага ще скочат в подкрепа на „Южен поток“ и ще се вдигне вой до Брюксел, а ако падне и правителството, добре дошло, подчерта той.

Русия няма пари, защото цените на петрола падат, и не иска да спазва европейските правила, а след това изкарва България виновна. Това ме възмущава като българин, каза Трайчо Трайков.

Бившият икономически министър Румен Гечев пък беше категоричен, че обявената сума от 400 млн. евро, които България ще губи на година от спрения проект, е точна.

Ние имаме двоен негативен ефект. Нереализацията на „Южен поток“ не е само транзитните такси. Ние щяхме да имаме постоянно подаване на газ на преференциални цени. Сега ние ще плащаме на Турция заради тарикатлъка си, че не построихме тук тръбата. А какво ще загубим, калкулацията не е трудна. Колко газ в момента преминават през тръбата – 13-14 милиарда. 63 млрд. куб. м. е „Южен поток“ като ги умножите по 4, не правят ли 400 милиона?“, посочи той.

Истинската причина да се спира проектът според него е, че САЩ не иска тръбата да минава през България. Затова сега се измислят всякакви доводи – таксите, колко е дебела тръбата и т.н. Въпросът е, че ние като българи трябва да искаме да мине тръбата през нашата страна, заяви Гечев.

„Ако „Газпром“ искаше да спазва европейското законодателство, нямаше да има проблем и нито американци, нито марсианци можеха да попречат. В енергетиката и специално в газовата сфера, ако правилата не са ти много по сърце, можеш да поискаш изключение. Така направиха за „Северен поток“. Поискаха дерогация от 70% и комисията им даде. За „Южен поток“ „Газпроом“ не иска обаче 70%, а 100%. И понеже не им дават тотален монопол, Путин казва – не. Нека хората да не бъдат заблуждавани“, репликира го Трайчо Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!