Quantcast

Трайков: Русия се отказа от „Южен поток“, защото няма пари

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2014 в 19:40 11122 44

Русия се отказа от проекта „Южен поток“, защото няма пари и защото не иска да спазва европейското законодателство. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Путин обяснява как ще загубим 400 млн. евро на година от „Южен поток“. За да е вярно това обаче транзитните такси трябва да са 3 пъти по-високи от тези в момента. Ако е вярно това, тогава да се борим за проекта, коментира Трайков.

Путин използва България за натиск на ЕС. Знае, че в България има партии, които веднага ще скочат в подкрепа на „Южен поток“ и ще се вдигне вой до Брюксел, а ако падне и правителството, добре дошло, подчерта той.

Русия няма пари, защото цените на петрола падат, и не иска да спазва европейските правила, а след това изкарва България виновна. Това ме възмущава като българин, каза Трайчо Трайков.

Бившият икономически министър Румен Гечев пък беше категоричен, че обявената сума от 400 млн. евро, които България ще губи на година от спрения проект, е точна.

Ние имаме двоен негативен ефект. Нереализацията на „Южен поток“ не е само транзитните такси. Ние щяхме да имаме постоянно подаване на газ на преференциални цени. Сега ние ще плащаме на Турция заради тарикатлъка си, че не построихме тук тръбата. А какво ще загубим, калкулацията не е трудна. Колко газ в момента преминават през тръбата – 13-14 милиарда. 63 млрд. куб. м. е „Южен поток“ като ги умножите по 4, не правят ли 400 милиона?“, посочи той.

Истинската причина да се спира проектът според него е, че САЩ не иска тръбата да минава през България. Затова сега се измислят всякакви доводи – таксите, колко е дебела тръбата и т.н. Въпросът е, че ние като българи трябва да искаме да мине тръбата през нашата страна, заяви Гечев.

„Ако „Газпром“ искаше да спазва европейското законодателство, нямаше да има проблем и нито американци, нито марсианци можеха да попречат. В енергетиката и специално в газовата сфера, ако правилата не са ти много по сърце, можеш да поискаш изключение. Така направиха за „Северен поток“. Поискаха дерогация от 70% и комисията им даде. За „Южен поток“ „Газпроом“ не иска обаче 70%, а 100%. И понеже не им дават тотален монопол, Путин казва – не. Нека хората да не бъдат заблуждавани“, репликира го Трайчо Трайков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 16:08

а, Кънчо, де ти останаха обноските?

05.12 2014 в 15:16

тончо ти за умен ли се имаш?
този т.нар. от Кънчо "фатмак" какъв ти се пада?
Тати? Мама? Чичо?

05.12 2014 в 15:09

Кънчо,
ти си най-тъпия и вулгарен дебил, минавал през форума.
С Пигмея сте си лика-прилика.

Простак.

05.12 2014 в 15:07

На майка ти не пари за баничка, в устата даже няма да и го набия.
От гнус.

05.12 2014 в 15:04

знаех си аз, че си много наблюдателен. Бегай сега да кажеш на мама, барем ти даде пари за баничка

05.12 2014 в 15:00

Да бе оди крепи на вуйча си тестисите и му се възхищавай как хубаво го бил казал. И ти си го мислиш същото, но не можеш да го дакараш до такъв изказ.

:))))))))))))


соросоидален фатмак!
Ти си първото гмо нищожество тук. Хем фатмак, хем радетел на соросоидалните опорни точки.

Всъщност като се замисля, май не си първия. Един от редицата. И тук изтърва медала.
;)

05.12 2014 в 14:55

такива като "швейцарския мияч на чинии" от руското посолство ли ви разказват? Будала.

05.12 2014 в 14:52

ами тя простотията е заразна. След като си смотан в бизнеса, близко е до акъла, че си бос и в политиката ... айде нямам повече време да те уча.

05.12 2014 в 14:45

"Заемът не и дава право да определя условия на разпореждане с ОБЩАТА ВИ СОБСТВЕНОСТ..."

Кога точно България е поискала и е и било отказано да транзитира нейна газ по тръбата минаваща през България?
Лично боко харам ли ти сведе тая информация как Путин му отказал?
Абе ти си по-прост и швейцарския мияч на чинии бе!

Ама искали да транзитират други търговци по дъното на Черно море видиш ли. Ами да заповядат другите търговци да участват в изграждането!
Пак да те попитам гол фатмак, защо ЕЦБ не отпусне кредит на България и другите страни членки на ЕС за изграждането на ЮП? Защо не се включи в изграждането на подводната част?
Понеже си тъп да те насоча - Украйна.
Това е причината да се стопира ЮП. Не е нито 3-ти нито бъдещия 5-ти енергиен пакет.

05.12 2014 в 14:40

Е сега вече стана ясно на всички че си дежурния соросоидален фатмак!

ха-ха-хахххх!
Статията е "прегледана" от 4930 човека. Колко от тях мислиш са съгласни с твоето "мнение"?