Русия се учуди, че не получила благодарности от ЕС за спирането на „Южен поток“

OFFNews 03 декември 2014 в 22:08 9843 26

Постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов обяви, че е учуден, че Русия не е получила благодарности, след като е подкрепила позицията на съюза и е спряла проекта „Южен поток“.

За европейската общественост спирането на проекта може и да е било неочаквано, но не и за енергийните специалисти, посочи Чижов пред „Русия 24“.

САЩ активно противодействаха на реализирането на проекта, като подчертаваха необходимостта ЕС да намали зависимостта си от руския газ, но не обещаха, че ще заменят Русия в доставките на газ. Всички тези приказки за шистов газ и шистов нефт, които щели да потекат като река от САЩ, бяха единствено и само приказки за непосветени, подчерта той.

Всъщност САЩ планираха да изнасят газ не за Европа, а за Азия, където е по-скъп – цените са 1,5 пъти по-високи, категоричен е Чижов.

По думите му Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, като смята и Турция за надежден партньор.

Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни, обясни представителят на Русия в ЕС.

Турция е член на НАТО и е кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турската държава се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България, допълни Владимир Чижов.

България се оказа ненадежден партньор не само за „Южен поток“, но и за редица други проекти - „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“, каза Чижов, като посочи, че причината за това е сложната политическа ситуация и смяната на правителствата, както и заради разногласията на енергийни теми.

Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор. "Южен поток" беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, но не и да получава газ по него. Пари за транзита обаче щеше да получава, а сега няма да ги получава, допълни Чижов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!