Комитова към Беличев: Похарчихте три годишни бюджета на София без резултат

OFFNews 15 юни 2021 в 13:33 6101 0

Шефът на изловената от Сметната палата в серия далавери държавна компания Автомагистрали ЕАД Стоян Беличев, който упорито отказва да напусне поста си, и принципалът на дружеството - министърът на регионалното развитие Виолета Комитова влязоха в епистоларна комуникация.

Вчера той изпрати писмо до Комитова, в което й обяснява защо не иска да си ходи, а днес му отговори и тя.

Тонът на строителния министър е силно язвителен по отношение на Беличев. Според нея ръководената от него компания е похарчила без смислен резултат 3 милиарда лева, които са равни на три годишни бюджета на София или на стойността на газопровода Турски поток. 

"Екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма... Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали...", пише архитект Комитова.

Тя го насърчава и да продължава да пише писма:

"Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения."

Комитова го уведомява и, че министерството й вече е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство.

Ето и текста на цялото писмо на Виолета Комитова:

В отговор на Отворено писмо на г-н Стоян Беличев – изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, публикувано на сайта на дружеството на 14 юни 2021 г., в което той обяснява защо не може да освободи поста си, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова отговаря следното:


ДО
Г-Н СТОЯН БЕЛИЧЕВ,
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА „АВТОМАГИСТРАЛИ“ ЕАД


УВАЖАЕМИ Г-Н БЕЛИЧЕВ,

След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма...

Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали...

Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения.

Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство.

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП.
Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.

А ето и поводът за язвителното писмо: 

Отворено писмо

Уважаема госпожо Министър,

Позволявам си да се обърна към Вас с отворено писмо, тъй като останалите начини на комуникация очевидно са изчерпани - не получавам отговор на вече шест писма, а съм персонално атакуван през телевизионния ефир.

По повод казаното от Вас по БНТ в събота, 12 юни - че отказвам да освободя длъжността изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, обръщам внимание, че не сме разговаряли на тази тема и никога не съм отказвал сътрудничество.

Бих желал да отбележа, че Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост.

Тъй като назначеният с Ваша заповед нов борд все още не е вписан в Търговския регистър, аз не мога да освободя заеманата длъжност. Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ „Автомагистрали“ ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения.

Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ. Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов ( протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила.

С уважение: Стоян Беличев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови