Quantcast

Кирил Домусчиев с ултиматум към Калфин

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2015 в 09:30 12981 17

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и нейният нов председател Кирил Домусчиев са крайно недоволни от диалога и поведението на вицепремиера Ивайло Калфин. 

"Получаваме предложения от наши членове да излезем на протест, както го правят синдикатите. Ще излезем заедно работодатели и работници. Дали ще се състои зависи от социалния министър Ивайло Калфин. След като синдикатите си решават всички проблеми, като изкарат 2-3 хил. души на улицата, можем и ние. Вече имаме писмо от министър Калфин за свикване на Тристранката „в най-скоро време”,  като видим какво ще се случи там, ще решим дали да я напуснем, предупреди Кирил Домусчиев в интервю за Нова тв тази сутрин.

От социалния министър Ивайло Калфин  идвали странни идеи, a не реформи. Единствената инициатива, с която ще се запомни, е промяната в ставките на детските надбавки. Не виждаме в държавата да се случва нещо като реформа, не спести критиките си към властта председателят на КРИБ.

„Не виждаме добър диалог със социалното министерство. Тристранният съвет не се събира редовно, взимат се решения, които научаваме  първо от медиите, има и заиграване със синдикатите. Решенията за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи например са взети без работодателските организации", даде пример той.

Разногласията сред управляващите относно пенсионната реформа са истински театър, смята Домусчиев.

"Нашите интереси са интереси и на работещите в нашите предприятия", предупреди президентът на „Лудогорец” и подчерта, че  управляващите трябва да се вслушват в съветите на бизнеса, защото от тях идва БВП, те са тези, които създават работни места и плащат данъци, заплати и осигуровки. Правителството също си носи отговорността - очаквахме реформи, не ги виждаме, не пропусна критиките си към властта като цяло Домусчиев.

Според председателя на КРИБ бизнесът би приел и увеличение на данъците, ако всички резерви в държавата са изчерпани. Той обаче припомни, че няма никаква реформа в нито един сектор. "Има толкова дупки, които трябва да се запушат в бюджета. Има над 1 млрд. лв. който изтича като контрабанда, данъчни измами. Администрацията е раздута, при едно намаляващо население", изтъкна Домусчиев.

Според него няма проблем ако неплащането на осигуровки бъде криминализирано. Домусчиев припомни, че и в сега действащото законодателство има санкции за документална измама.

"Негативно съм настроен към хора, които живеят охолно, а работниците не са си получавали заплатите или не са ги осигурявали", заяви Домсучиев. Според него обаче няма как работодател да компенсира работниците си с лично имущество. "Всяка фирма си има капитал, не може да преследват жена му, бабата, децата", заяви Домусчиев.

Той смята, че размерът на заплатата трябва да се определя по друга формула.

"КРИБ винаги е в подкрепа на увеличение на минималната работна заплата, при нас фирми от сивия сектор няма. Но искаме да знаем какъв е принципа. При мен едва ли има някой с по-малко от 700-800 лв. заплата", заяви Домусчиев.

"Очакваме да видим реформи. Ако реформата е да вдигаме цената на тока и данъците - това не е реформа. Всяка една инициатива, която е реформа и която е за запушване на дупки и кражби ще я подкрепим", декларира Домусчиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2015 в 21:22

Този господин наред ли е да говори, че всички в Биовет получават минимум по 700-800 лева?! Това е цинизъм и обида спрямо НАС, работещите в тази фирма. Аз съм Химик - специалист там, започнах с 500 лева брутна заплата, която след данъци чисто става 379 и с някакви допълнителни бонуси скача до 440! Сега след изтичане на изпитателния срок заплатата ми скочи с главоломните 60 лева! Вземам 500 лева чисто, да, нямам стаж по специалността, млад специалист съм, наскоро завърших ВУЗ. НО с тази заплата не се създава семейство, г-н Домусчиев! Не се изхранва жена и деца. На Вас Ви е лесно, а нас кучета ни яли, нали? По-добре елате в завода, че скоро не сте идвали и вижте сами нивото на заплащането какво е. Пък после говорете за 800 лева средна заплата във вашата фирма. Заплати, които за мен не са реални за нивото на фармацевтичен завод!

11.02 2015 в 16:35

ГЕРБерастите и соросоидите са във форума на Дневник, за да си обясняват един на друг колко е хубаво да обявим война на Русия.Не че някSOS
При новия заем от 8 милиарда евро при лихва 10.25 % годишно, който ще теглят герберастите, и не 50, а 95 % от работодателите ще започнат да крият осигуровки и данъци.
ой ги чете де, самите те не си вярват.

11.02 2015 в 15:34

Домусчиев не е наясно ,че има много работодатели ,сигурно 50% ,които не осигуряват персонала на пълен работен ден, не плащат осигуровки и заплати, крият оборот и печалба! Да не се прави на защитник на престъпниците,защото работещите сме много повече от работодателите ако с улични изяви ще се решават проблемите! Разбира се ,че неплащане на осигуровки трябва да се наказва от закона, това се прави в правовите държави!

11.02 2015 в 15:33

''При мен едва ли има някой с по-малко от 700-800 лв. заплата", заяви Домусчиев. '' - Този господин с деменция ли е , що ли ??? Да си припомни каква е заплатата на работниците в '' Биовет'' - Пещера.

11.02 2015 в 12:38

Русофилът Домусчиев гушна около 2 милиарда евро от КТБ като заем, тъй че ако обича, да не си показва мордата!
и да не се прави на з"агрижен"

11.02 2015 в 12:08

@чесън, това "ще си отиде само след като си го наградил с обезщетение" е напълно невярно. да кодекса е стар, но дава възможност да се градират административни наказания. и при едно нормално водене на досиета е видно какво, защо и как. Естествено, че не може от днес за утре да си освободен. Това се нарича безпричинно уволнение. Но ако лицето е нарушавало трудовата дисциплина или производствената практика или установените вътрешнофирмени правилници и това е отразено надлежно в досието можеш да го изпраскаш след 3 поредни нарушения за определен срок като стой та гледай. А за нарушение пряко свързани с безопасността на работа, при извършен надлежно инструктаж можеш да го уволниш и от днес за утре.
Проблема е че никой не води такава документация, това струва пари и усилия, а работодателите често спестяват това и си мислят, че един счетоводител им стига.
Правилно е казано по-долу - каквито са ни бизнесмените, такива са ни и синдикатите, такова е и заплащането, следователно такова ще е отношението на работниците. Неща са оплетени в причинно-следствени връзки.

11.02 2015 в 12:04

Чесън, знаеш ли, че всички съкращения в БМФ бяха без стотинка обезщетение за моряците? Спират да им дават работа, докато клекнат и подадат молба за напускане по взаимно съгласие. Това е методът на хиените.

11.02 2015 в 11:58

Кирето като член на изпълкома на БФС издигна националния отбор до световни висоти. Сега насочва силата си към пенсионната реформа.

11.02 2015 в 11:52

.. ще си отиде само след като си го наградил с обезщетение ... иначе няма изгонване.
Кодексът на Труда в България е от времето на прабаба ми.

11.02 2015 в 11:52

"но заплата от 700 лв. не е повод за гордост, ами си е пълна мизерия."

Човека казва МИНИМУМ толкова-тва е сигурно заплатата на чистачките,щото работниците и особено специалистите взимат далеч над това...