Кирил Домусчиев с ултиматум към Калфин

OFFNews 11 февруари 2015 в 09:30 14137 17

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и нейният нов председател Кирил Домусчиев са крайно недоволни от диалога и поведението на вицепремиера Ивайло Калфин. 

"Получаваме предложения от наши членове да излезем на протест, както го правят синдикатите. Ще излезем заедно работодатели и работници. Дали ще се състои зависи от социалния министър Ивайло Калфин. След като синдикатите си решават всички проблеми, като изкарат 2-3 хил. души на улицата, можем и ние. Вече имаме писмо от министър Калфин за свикване на Тристранката „в най-скоро време”,  като видим какво ще се случи там, ще решим дали да я напуснем, предупреди Кирил Домусчиев в интервю за Нова тв тази сутрин.

От социалния министър Ивайло Калфин  идвали странни идеи, a не реформи. Единствената инициатива, с която ще се запомни, е промяната в ставките на детските надбавки. Не виждаме в държавата да се случва нещо като реформа, не спести критиките си към властта председателят на КРИБ.

„Не виждаме добър диалог със социалното министерство. Тристранният съвет не се събира редовно, взимат се решения, които научаваме  първо от медиите, има и заиграване със синдикатите. Решенията за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи например са взети без работодателските организации", даде пример той.

Разногласията сред управляващите относно пенсионната реформа са истински театър, смята Домусчиев.

"Нашите интереси са интереси и на работещите в нашите предприятия", предупреди президентът на „Лудогорец” и подчерта, че  управляващите трябва да се вслушват в съветите на бизнеса, защото от тях идва БВП, те са тези, които създават работни места и плащат данъци, заплати и осигуровки. Правителството също си носи отговорността - очаквахме реформи, не ги виждаме, не пропусна критиките си към властта като цяло Домусчиев.

Според председателя на КРИБ бизнесът би приел и увеличение на данъците, ако всички резерви в държавата са изчерпани. Той обаче припомни, че няма никаква реформа в нито един сектор. "Има толкова дупки, които трябва да се запушат в бюджета. Има над 1 млрд. лв. който изтича като контрабанда, данъчни измами. Администрацията е раздута, при едно намаляващо население", изтъкна Домусчиев.

Според него няма проблем ако неплащането на осигуровки бъде криминализирано. Домусчиев припомни, че и в сега действащото законодателство има санкции за документална измама.

"Негативно съм настроен към хора, които живеят охолно, а работниците не са си получавали заплатите или не са ги осигурявали", заяви Домсучиев. Според него обаче няма как работодател да компенсира работниците си с лично имущество. "Всяка фирма си има капитал, не може да преследват жена му, бабата, децата", заяви Домусчиев.

Той смята, че размерът на заплатата трябва да се определя по друга формула.

"КРИБ винаги е в подкрепа на увеличение на минималната работна заплата, при нас фирми от сивия сектор няма. Но искаме да знаем какъв е принципа. При мен едва ли има някой с по-малко от 700-800 лв. заплата", заяви Домусчиев.

"Очакваме да видим реформи. Ако реформата е да вдигаме цената на тока и данъците - това не е реформа. Всяка една инициатива, която е реформа и която е за запушване на дупки и кражби ще я подкрепим", декларира Домусчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!