Калфин: Домусчиев олеква, как фалира бизнес заради 3 лева на месец?

OFFNews 12 февруари 2015 в 10:30 17982 4

Ивайло Калфин

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Ивайло Калфин

"Домусчиев говори за неща, случили се през декември, когато се внесоха промените за пенсионните фондове. Сега сме февруари. Изведнъж се сети, че това му пречи. Предложенията бяха внесени от депутати, а не от Министерския съвет. Защо тогава господин Домусчиев решава, че аз съм виновен? Поканих го да отдели една неделя от ангажираното си време, за да му покажа какво представлява пенсионната система и той да даде предложения за промени. Поканих го, дойде и обсъждахме. Има дискусия по пенсионната система, каквато никога не е имало. Идеално съм свършил работата си по закон. И той няма нито един аргумент, че не съм спазил задълженията си. С такива обвинения по медиите олеква самият господин."

Така вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин реагира пред Нова тв на обвиненията на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и президент на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, че с вицепремиера не можело да се работи и че той слушал синдикатите, които се "заигравали" - изкарвали хора на протест, след което получавали това, което искат.

Домусчиев постави и ултиматум - че също ще изкара хора на протест и че КРИБ и други работодателски организации ще изляват от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Февруарският му гняв бе предизвикан от промените, свързани с частните пенсионни фондове, обявени през декември. Според тях осигуреният може да избира дали парите му за втора пенсия да се превеждат в НОИ или да останат в частния фонд.

Домусчиев заяви още, че от социалния министър Ивайло Калфин идвали странни идеи, a не реформи и единствената му запомняща се инициатива били промените в детските надбавки. Домусчиев не виждал в държавата да се случва "нещо като реформа", нямало и добър диалог със социалното министерство, заяви той, визирайки промените с частните фондове.

Домусчиев разкритикува и предложението на Калфин за вдигане на осигуровките за пенсия с 0.5-0.8%, което вицепремиерът онагледи с примера, че така върху 1000 лева осигурителен доход работодателят би плащал с 3 лева повече на месец. Домусчиев не можел да приеме да няма реформи, а само да се взема от бизнеса, особено когато имало резерви и когато 1 милиард лева изтичали в контрабанда и когато администрацията се раздувала в пъти при намаляващо население.

"Увеличението върху 1000 лева е 3 лева на месец или 10 стотинки на ден за работодателя, който казва, че ще му фалира бизнесът от това", иронизира Калфин.

Той допълни, че реакцията на четирите работодателски организации, изпратили писмо до него с предупреждение, че ще напуснат Тристранката, била заради това, че една от организациите "подготвя почвата, защото не е съгласна с решението ни за пенсионните фондове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови