Гюнтер Йотингер убеди Европа да не погребва "Набуко"

09 октомври 2012 в 16:48 1892 0

Бойко Борисов с австрийския канцлер Вернер Файман  Източник: Правителствена пресслужба
Бойко Борисов с австрийския канцлер Вернер Файман Източник: Правителствена пресслужба

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер е оптимист, че проектът за изграждането на газопровода „Набуко” ще е успешен, пише електронното издание Freedle News Österreich. „Набуко” изобщо не е мъртъв”, каза Йотингер. Toй обаче призна, че решението за проекта няма да се вземе в Брюксел или Виена, а в Баку.

Организираният от австрийския министър на икономиката и енергетиката Райнхолд Митерленер Политически комитет потвърди своята пълна и решителна подкрепа за проекта „Набуко”. „Шансовете за успех за проекта са „50+”, смята ресорният министър на Австрия.

 Консенсусът бе постигнат в присъствието на българския премиер Бойко Борисов и министрите на енергетиката на България, Унгария, Румъния и Турция, както и акционери в проектната компания Nabucco Gas Pipeline International GmbH (турскаата Botas, “Български енергиен холдинг“, румънската Transgaz, унгарската МОL, австрийската OMV и немската RWE). На срещата присъства и министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев.

 Комитетът потвърди още, че настоящата правна и регулаторна рамка на „Набуко“ отговаря на междуправителственото споразумение и споразумението за подкрепа на проекта. Става дума „включително за проект, започващ от българската граница“, какъвто е последният вариант на газопровода – т.нар. “Набуко Запад“.

 „Ангажиментът е решаващ фактор за приемането на проекта като най-важния проект за тръбопровод по Южния коридор на ЕС, правейки го привлекателен за пазарни участници от цяла Европа и Турция, за доставчици на газ, инвеститори и спонсори”, категоричен бе, на свой ред, управляващият директор на Международния консорциум за „Набуко“ Райнхард Мичек, цитиран от азербайджанската агенция Trend.

Борисов: Дайте пари за българския участък

България в лицето на премиера Бойко Борисов и ресорния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също потвърди пълната си подкрепа за проекта. „На срещата във Виена, ние посочихме съвсем ясно, че за „Набуко” не трябва вече само да говорим, а трябва да започнем реалното изграждане на този газопровод“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред "България он еър". По думите му проблемът е в това, че проектът „се развива прекалено бавно и все още не е избран като окончателен вариант за трасе на каспийския газ до Европа“. „С подписания документ се подкрепя присъединяване на членове на консорциума „Шах Дениз” към международна компания „Набуко”. Според него включването им ще даде допълнителен тласък на проекта.

От българска страна е предложено да се стартира с изграждане на интерконектор между Турция и България. „Важността на проекта е много по-голяма от инвестираните средства. Средства със сигурност ще се намерят. Българската част можем да финансираме със собствени средства от „Булгартрансгаз”, каза Добрев. Думите му обаче са в разрез с позицията на министър-преседателя, който призова страните по проекта да подкрепят финансово страната ни, ако искат София да осигури газовия интерконектор с Турция за нуждите на газовата мрежа на „Набуко“. „Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция да бъде част от първи етап „Набуко”, Комитетът може да подкрепи финансово страната ни, ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от “Булгартрансгаз”, отсече Бойко Борисов.

Нищо не е решено

Партньорите в разработването на азербайджанското газово находище „Шах Дениз II” (British Petroleum, Statoil, Lukoil, SOCAR) водят преговори за придобиването на дял в „Набуко Запад”.„Преговорите по въпроса са много конкретни”, потвърди министър Райнхолд Митерленер.

„Набуко Запад” предвижда строителството на 1 300 км тръбопровод (България - 412 км, Румъния - 469 км, Унгария - 384 км, Австрия - 47 км) от турско-българската граница до австрийския град Баумгартен, където се намира едно от основните газохранилища на Европейския съюз.

До средата на 2013 година консорциумът Shah Deniz ще реши дали синьото гориво ще потече през „Набуко“, Трансадриатическия газопровод или ITGI (газопровода Турция-Гърция-Италия). Природният газ, който ще се добива през втория стадий от разработването на находището „Шах Дениз”, е смятан за основен източник за проекта, затова решението на консорциума е решаващо за целия проект. Поради многото съмнения и липса на финансиране, унгарската MOL преди месеци обяви, че ще излезе от проекта.

                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                                                  Николай Марченко 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews