Турският газопровод ще минава през България

Виктория Викторова 15 септември 2012 в 18:32 1922 0

Според турския експерт проектът ТАНАП ще е от полза както на родината му, така и на България, Гърция и целия ЕС.
Според турския експерт проектът ТАНАП ще е от полза както на родината му, така и на България, Гърция и целия ЕС.

Турският газопровод ТАНАП (Trans Anadolu doğalgaz boru hattı) ще минава през България и Гърция, заяви днес председателят на Дружеството за проучване на нови енергийни технологии в Анкара Мухсин Йозтюрк.

„Проектът за Трансанадолски газопровод е важен за Турция и за съседните страни“, каза още той и поясни, че ТАНАП ще  доставя газ за Турция, а оттам и за Европа от находището "Шах дениз 2" в Азербайджан.

Йозтюрк е на мнение, че проектът ще укрепи връзките на Турция със съседните страни и ще засили нейното значение на енергиен терминал в региона.

Голямото предимство на този газопровод е, че с по-малко средства ще се осигурява повече газ за потребителите от находището "Шах дениз 2" и това ще допринесе за намаляване на цената на газа, уверен е Йозтюрк.

След като бъде завършен през 2020 г., газопроводът ще пренася 16 милиарда куб. м. газ годишно от Азербайджан през Грузия до Турция. От тях 6 милиадра куб. м. се ще остават в Турция, а останалите ще се пренасят от турско-българската граница през Румъния и Унгария до Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови