ЕК: "Газпром" да уеднакви цените за Европейския съюз

Последна промяна на 14 септември 2012 в 17:16 1306 0

Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters
Гюнтер Йотингер, Снимка: Reuters

„Цените на внасяния руски газ трябва да бъдат съпоставими във всички страни на Европейския съюз“, заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер по време на конференция във Вилнюс петък.

Той посочи още, че разликата в цените за страните-членките не трябва да надвишава 30%.

Йотингер настоя за приемането на общи правила при доставката на газ от Русия.

„Руските партньори разбират нашите правила, но не ги приемат напълно“, заяви по време на работната среща Йотингер.

В момента цените за страните от ЕС се разминават сериозно. За 1000 куб. м Германия плаща $425, Украйна - $516, а Полша - $550. За сравение, цените за САЩ са около $100 за 1000 куб. м.

Това е поредният спорен въпрос в отношенията между Русия и ЕС, след като на 4 септември Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром“ за монопол.

Седмица след обявеното разследване руският президент Владимир Путин нареди да бъдат приети нови правила за защита на „стратегическите компании“ в страната. Според указа на държавния глава фирми като „Газпром“ ще могат да предоставят информаия за финансовите си операции само след одобрение на руското правителство.

В четвъртък Европейската комисия реши, че ще проверява всички енергийни договори на страните-членки. В това число влизат и споразуменията за доставка на газ, включително и вече сключените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови