ЕС ще подкрепи България и Хърватия за влизането им в чакалнята на еврозоната

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2020 в 14:15 3099 1

Високопоставени представители на еврозоната са готови да подкрепят Хърватия и България за влизането им в ERM II – механизма, предхождащ присъединяването към еврозоната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширяване на еврозоната от 2015 година, когато Литва въведе единната валута и сега е 19-ата страна членка на еврозоната.

Високопоставени представители на Европейския съюз казаха пред Ройтерс, че това решение е било сигурно, след като е получило окончателната подкрепа на финансовите министри от еврозоната и ЕС. Днес или утре ще имат и видеоконферентна среща. 

Решението вероятно ще бъде обявено след затварянето на пазарите или през уикенда, за да се избегнат пазарни спекулации.

Източниците на Ройтерс казаха, че през следващите часове предстои да бъдат решени някои дребни въпроси. Това може да отложи официалното обявяване за след уикенда, но е малко вероятно да промени решението за влизането на България и Хърватия в механизма - ERM II.

След като страните се присъединят към чакалнята на еврото, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната. Този процес ще отнеме приблизително още една година, което прави 2023 година най-ранната възможна за въвеждането на еврото.

Преди дни приключи успешно увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка - едно от ключовите условия България да бъде допусната в "чакалнята" за еврозоната и надеждата е това да се случи този месец.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5639

1

zuljin

09.07 2020 в 14:43

Една от многото "новини" без абсолютно никакъв смисъл...
Докато стигнем до тая "чакалня" - не че ми е зор - 100 пъти ще си променят мнението.
Ако зависеше от Ишиаса, вече да сме в Еврозоната... Ама наш'те ще се сработят и с друго корумпе, което да ходатайства за нас.