Кабинетът прие план с ангажиментите за приемането ни в Банковия съюз и ERM II

Георги А. Ангелов 01 юли 2020 в 16:24 2709 0

Снимка https://www.needpix.com/photo/1176020/euro-sculpture-euro-sign-artwork-frankfurt-ottmar-hoerl-plastic-neon-sign-neon-sign-the-euro-sign-and-the-stars-european-central-bank

Кабинетът одобри поемането на ангажименти, които страната ни трябва да изпълни след приемането ни в Банковия съюз и ERM II – механизма, предхождащ присъединяването към еврозоната. Това съобщиха на правителствената пресслужба, както и, че е одобрен докладът за плана за изпълнение на стъпките по влизането ни в т.нар. чакалня за еврозоната.

Ангажиментите, които България трябва да изпълнява след присъединяването си към ERM II и Банковия съюз, са в областта на небанковия финансов сектор, управлението на държавните предприятия, рамката по несъстоятелността и в борба с изпирането на пари, уточняват от правителствената пресслужба. Изпълнението на последващите ангажименти ще бъде част от условията за приемането ни в еврозоната. Предстои да бъдат проведени преговори по тези последващи ангажименти с европейските партньори, включително и с членовете на Еврогрупата и представителите на Дания, пише още в съобщението.

Към момента публично обявения срок, в който се очаква страната ни да влезе в ERM II и в тясно сътрудничество с Банковия съюз е юли тази година. Последното препятствие пред това беше капитализацията на Първа инвестиционна банка, като срокът за приключването на сделката по придобиването на дялове от Българската банка за развитие и частния инвеститор или частните инвеститори е 3 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови