ДКЕВР предложи такса от 3% за производителите на ток (обновена)

OFFNews 21 октомври 2014 в 11:55 1751 1

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи въвеждането на такса до 3% за всички производители на ток в България, като така ще се увеличат помощите за енергийно бедните.

Останалите европейски държави обикновено има минимална такса върху потреблението, която не се усеща от потребителите, но средствата от нея отиват за социално подпомагане. Ние не предлагаме такса върху потреблението, за да не натоварваме потребителите, а само такса върху производителите, посочи председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Предварителни изчисления показват, че 3% такса върху производителите ще дава толкова приходи, колкото в момента държавата плаща за енергийни помощи, така че тези помощи могат да се удвоят, допълни Тодорова.

По думите й ако тези средства не се насочат за енергийно подпомагане, няма да се усети ефект върху сметките за енергия на бедните домакинства, а тези пари ще потънат в бюджета, както е станало с таксата върху приходите на производителите на зелена енергия.

Няма нови обстоятелства, които да налагат да се разгледа цената на тока, каза още Светла Тодорова.

Това не е в нашия дневен ред. Очаквам новото правителство да вземе решение за цената на тока, посочи Тодорова.

Цената на тока беше увеличена с близо 10% от 1 октомври, като според Тодорова не е изключено да се наложи още едно увеличение на цената на тока от началото на 2015 г. 

Цените на тока в България са доста високи. Когато отидат и на пазара, тогава вече отклоненията са непредвидими. Регулираните цени дават стабилност в предвиждането на разходите, коментира шефът на ДКЕВР.

Светла Тодорова подчерта, че все още няма достатъчно търговци на пазара.

Само пазарът може да покаже каква в действителност е цената на тока. Моето мнение е, че цената на тока е подценена в момента. Нямаме нужда от новогенериращи мощности, но от друга страна, ще има мощности, които ще излизат от експлоатация. ДКЕВР не може да държи сметка при един либерализиран пазар откъде ще се купува електроенергия и на каква цена, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови