Захариева: Не съм чувала за ново увеличение на тока от 1 януари

OFFNews 16 октомври 2014 в 12:34 2205 0

Екатерина Захариева

Не съм чувала за ново увеличение на цената на тока от 1 януари догодина. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Четох в медиите няколко пъти за това, но нито регулаторът е казвал такова нещо, нито има внесени искания за това, доколкото знам, така че мисля, че това са спекулации, коментира Захариева.

След увеличаването на цената на тока с близо 10% от 1 октомври председателят на ДКЕВР Светла Тодорова обяви, че може да се наложи ново увеличение на цената на тока от 1 януари 2015 г.

По повод отлагането на заседанието на Енергийния борд вицепремиерът каза, че се е наложило, тъй като не всички членове на Борда са успели да се запознаят с материалите.

В Министерството на икономиката и енергетиката все още не са готови с проектопромените в Закона за енергетиката, но трябва да приключат днес, обясни тя.

Това е закон, с който служебният кабинет изпълнява ангажимента си за промени, свързани с независимостта на ДКЕВР, назначаването на членовете на регулатора от парламента, разделянето му на два състава – воден и енергиен и др. Проектозаконът трябва да бъде качен на сайта на Министерския съвет най-късно утре и да бъде изпратен на членовете на Енергийния борд, посочи Екатерина Захариева.

Надявам се до края на месеца да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ и по ос 3 на Оперативна програма „Регопнално развитие“, каза още Захариева, като добави, че има позитивен доклад за двете оперативни програми, които са спрени от одиторите в България.

Захариева изрази надежда, че ще има стабилно правителство и стабилен парламент, които да направят така необходимите стъпки за подобряване на инвестиционния климат.

Не е случайно това, че само за първите шест месеца на годината спадът на преките инвестиции в България са с над 32 или 36%.

По думите й ако до началото или средата на ноември бъде сформирано правителство, ще има достатъчно време то да се заеме с бюджета за 2015 г. и след това той да бъде приет от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!