БТК ще обжалва рекордната глоба на КЗК от 3,7 млн лв.

ОFFNews 14 май 2015 в 17:51 3534 1

"Българската телекомуникационна компания" АД ще обжалва наложената му от КЗК рекордна глоба от 3 746 530 лв., съобщиха от пресцентъра на компанията.

Производството на КЗК е образувано на основание решение на Върховния административен съд, с което казусът е върнат на КЗК за ново разглеждане и произнасяне в съответствие с дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.

Предмет на разследване е твърдяно от "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК.

Според комисията БТК е виновна за злоупотреба с господстващо положение, състоящо се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните.

От телекомуникационната компания се жалват, че решението на КЗК е юридически необосновано и противоречи както на установените от самата КЗК факти, така и на предходното произнасяне на КЗК по случая през 2011 г.

"По делото безспорно е установено, че компанията, която е сезирала КЗК, е вкарвала в мрежата на БТК (терминирала) телефонни обаждания от чужбина. Те обаче, в нарушение на действащото законодателство, неправомерно са били представени като обаждания от България (национални) и затова БТК след няколко изрични предупреждения прекратява фалшифицирания трафик. Същевременно, договорните отношения между жалбоподателя ИТК и БТК продължават успешно и до сега", пише в съобщението на телекома.

Според БТК на последното заседание на Комисията ИТК е изразила готовност да уреди всички свои отношения с БТК и да бъде разширено сътрудничеството между двете телекомуникационни фирми.

"Този факт, обаче с лекота е отхвърлен от Комисията без да се даде възможност дори да се поясни как страните ще работят съвместно", допълват от БТК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови