КЗК глоби БТК с близо 4 млн. лева

Александра Маркарян 14 май 2015 в 17:05 3462 0

Комисията за защита на конкуренцията глоби Българската телекомуникационна компания с близо 4 милиона лева.

Глобата от 3 746 530 лева е наложена с решение от 12 май 2015 г. на Комисията.

Производството е образувано по искане на "Източна телекомуникационна компания" (ИТК) заради едностранно и неправомерно прекратяване от страна на БТК на договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от 19 април 2010 г.

Жалбата на ИТК е от юли 2011 г. Първото решение на КЗК е от декември 2011 г. Тогава Комисията решава, че няма нарушение. Решението е обжалвано и отменено от петчленен състав на Върховния административен съд с решение от 16 декември 2014 г. Преписката е върната за ново разглеждане в КЗК.

Според КЗК БТК е извършила злоупотреба с господстващо положение, като косвено е налагала нелоялни търговски условия, които не са фигурирали в договорите. Прилагала е различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори и това ги е поставило в неравностойно положение спрямо конкурентите им.

Анализът на договорните клаузи на КЗК показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните, пишат от КЗК.

КЗК установява още, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на молителя да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

Нарушението на БТК е извършено в период от 3 години и 11 месеца - от февруари 2011 г. до януари 2015 г., когато БТК и ИТК сключват Договор за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи.

Санкцията е определена на база нетните приходи от услугата Voice Call Termination на БТК, като е взета предвид и продължителността на извършване на нарушението.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок.

Пълният му текст (решение 399 от 12.05.2015 г.) е публикуван в публичния регистър на КЗК, в частта "Решения по ЗЗК".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!