НАП запорира акциите на БТК и ключови фирми на Цветан Василев

Александра Маркарян 31 март 2015 в 14:29 15745 9

Снимка OFFNews

Националната агенция за приходите (НАП) запорира всички акции на Българската телекомуникационна компания, които са собственост на "Вива Телеком България", както и всички акции на друго ключово дружество, свързвано с Цветан Василев - "Кен Трейд" във фирмата му "ТЦ ИМЕ".

Запорните съобщения бяха публикувани днес в Търговския регистър.

Запорът върху всички акции на „Кен Трейд“ ЕАД (61 200 000 бр.) от капитала на ТЦ-ИМЕ АД (общо 132 500 000 бр.) е извършен „във връзка с предполагаемо публично вземане в размер на 77 534,72 лв.“.

Постановлението за налагането на предварителните обезпечителни мерки е от днес, 31 март 2015 г., издадено е от Поля Цветанова Ценова – главен публичен изпълнител в дирекция „Събиране“ при Териториална дирекция на НАП София.

ТЦ-ИМЕ притежава „Родина пропъртис“ ЕАД и „Си Ди Дивелопмънтс“ ЕАД.

В "Си Ди Дивелопмънтс" са: държи „ПМ Проджект“ ЕООД, „Новинар медиа проджектс“ ЕАД, 50% от „Проджект строители на модерна България“ ООД.

ТЦ-ИМЕ държи още 28.571% от „Обединени български вестници“, където влизат разпространителските фирми „Национална агенция разпространение 1“ ЕООД, 51% от ОБВ-Близнаци“ АД и 90% от Издателско-полиграфическия комплекс „Родина“.

ТЦ-ИМЕ притежава още 50% от „Булгарфрост“ АД, 4.962% от „Хибридни интегрални схеми“ АД, 50% от „Техно резиденшъл парк“, 24.221% от КТБ, 33.33% от „Чапмънт тейлър България“ ДЗЗД.

Причината за запора на акциите на "Вива Телеком България" в БТК е бъдещ дълг от половин милион лева.

Текстът на запорното съобщение, което влиза в сила с днешна дата, гласи:

"Във връзка с бъдещо публично вземане в предполагаем размер на 500 000 лв. с постановление за налагане на временни обезпечителни мерки №5757/31.03.2015 г., издадено от Мария Стоянова Бонева, на длъжност главен публичен изпълнител при Териториална дирекция София е наложен на "Вива Телеком България" ЕООД.

...

Наложих запор върху акции - 288 764 840 (всички акции на БТК - бел. ред.), притежавани от длъжника в "Българска телекомуникационна компания" ЕАД,..."

Запорът има действие по чл. 206, ал. 3 и ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс пише още в запорното съобщение.

Съгласно алинея 3, Агенцията по вписванията отказва вписване на промени, произтичащи от прехвърлянето на дялове след запора, а управителните органи на акционерното дружество отказват вписване на прехвърлянето на поименни акции от длъжника след запора. Прехвърляне на дялове и акции, включително поименни, след запорното съобщение няма действие по отношение на публичния взискател, гласи пък алинея 4.

На практика това означава, че сделка за продажбата на БТК на дружеството LIC33 няма и до вдигането на запора няма да има.

Сделката бе обявена от изпълнителния директор на дружеството Пиер Луврие на 24 март, който дойде в България, за да обяви, че Цветан Василев му е продал контролираните от него дялове в БТК и още няколко дружества ( "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и First Digital) срещу символичната сума от 1 евро и условието да бъдат изплатени задълженията, в размер на 900 млн. евро.

В отговор на въпрос каква е идеята за сделката с Пиер Луврие в интервю за "Гласове", публикувано на 30 март, Цветан Василев казва за БТК (Виваком):

„Да се спасят компаниите. Аз не знам защо никой досега не разбра, че огромният риск за „Виваком“ не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Първо, ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее в ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава „Виваком“ би станала 77% руска държавна собственост.

Освен една от най-стратегическите компании - БТК - собственикът й ще придобие и пълен контрол и върху не по-малко важното дружество НУРТС България.

На 2 октомври 2014 г. между БТК, в качеството на заложен кредитор, и НУРТС България, в качеството на залогодател, е подписан договор за залог. Заложени са ключови имота в цялата страна, сред които Комплексният радио-телевизионен център „Витоша“ (Копитото), Телевизионната кула в София, имоти и сгради в Плевен, Смолян, Варна, Русе, Карлово, Несебър, Кърджали, Силистра, Габрово, радио-релейни тв станции в Белоградчик, Гоце Делчев.

На 21 март 2015 г. НУРТС България сключва анекс към същия договор. Така към първоначално заложените недвижими имоти по договора от 2 октомври 2014 г., са прибавени стотици хиляди вещи, включващи компютри, шкафове, столове, маси, гардероби и климатици, уебсайта nurts.bg, телевизори, GSM-и, сателитни антени и сателитни приемници, принтери, сървъри, акумулаторни батерии, радиостанции, GPS-и, оптично оборудване, автомобили, рутери, бойлери, СОТ, хладилници.

Промяна има и в други две от обявените за продадени от Цветан Василев на Пиер Луврие дружества - заводите Дунарит и Авионамс.

На 12 март Съветът на директорите на друго дружество в списъка с обявени за продадени - „Дунарит“, Русе – е взел решение за оттеглянето на издадената в полза на Пиер Луврие прокура и го е освободил като прокурист на дружеството. Решението е вписано в Търговския регистър на 18 март.

Решението е взето от всички членове на Съвета: Никола Стоянов Киров, Кръстю Тодоров Кръстев и Тодор Стоянов Трифонов.

Пиер Луврие беше определен за прокурист с решение на Съвета на директорите в същия състав на 25 февруари 2015 г. Белгийският гражданин с руски паспорт обаче засега остава прокурист на "Хедж инвестмънт България" - едноличен собственик на дружеството "Кемира" ЕООД, което пък е собственик на 92.012% от "Дунарит". Луврие е и единият от управителите на "Кемира". Другият е бившият военен аташе на Франция в България полк. Владимир Микулински. Микулински смени Бисер Лазов на 5 март.

Същото се е случило и в другия завод, обявен за продаден на дружеството LIC33 на Пиер Луврие. На 12 март изпълнителният директор на авиоремонтния завод „Авионамс“ - Пловдив Йордан Георгиев Новаков е оттеглил издадената прокура в полза на Пиер Мишел Луврие и е прекратил пълномощията му като прокурист.

Пиер Луврие бе определен за прокурист на "Авионамс" на 26 февруари 2015 г.

При пийпълметричната агенция „Гарб Аудиенс Рисърч България“ също има кадрови промени, станали още през юли 2014 г., но отразени в Търговския регистър едва на 17 март 2015 г. Половин месец след поставянето на КТБ под специален надзор (20 юни 2014 г.) агенцията напуска изпълнителният директор и член на Съвета на директорите Джордж Лукс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!