Парламентът даде зелена светлина на Цацаров да спре сделката за БТК

ДПС, ГЕРБ, ПФ и БДЦ прокараха поправките в НПК и ГПК

OFFNews 01 април 2015 в 17:41 4459 5

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Заседание на правната комисия.

Правна комисия прие на първо четене промени в НПК и ГПК, с които се разрешава в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре сделка за срок от 48 часа.

Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ.

Те бяха внесени след скандала за около изкупуването на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря от дружеството LIC33.

Промените в НПК предвижда органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно дейние, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48 часовото спиране на финансова операция или сделка от главния прокурор е изключение.

Вносителите на промяната в НПК я мотивират с необходимостта от създаването на възможност за "реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи при липса на друга възможност".

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира вчера, че това ново правомощие трябва да бъде дефинирано изключително внимателно, така че да служи само за защита на националния интерес.

Във връзка със сделката на LIC33 Цацаров посочи отново, че законодателят трябва да вземе решение какви ще са правата на прокуратурата по отношение на подобни сделки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови