Срам и самохвалства на срещата с комисар Нели Крус (снимки и видео)

Последна промяна на 20 септември 2012 в 18:03 4491 12

Снимка  Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Аз съм тук, за да слушам и чуя. Това не е лош старт, нали? - заяви в началото на срещата си с българските журналисти Нели Крус.

Има явни случаи на натиск срещу журналисти, обяви Крус и даде за пример драстичната разлика в материалите за България в чуждата и българската преса.

Няма достатъчна прозрачност в България относно собствеността и финансирането на медиите. Това потвърдил и премиерът Борисов пред зам.-председателя на Европейската комисия Нели Крус.

Разделените издатели

Първи на срещата с Крус взеха думата представителите на Съюза на издателите Венелина Гочева и Радомир Чолаков. Гочева акцентира върху факта, че има разделение в организациите на издателите.

Журналистите се оказаха много по-мъдри от издателите си. Независимо, че вече има два съюза на издателите, журналистите работят колегиално, беше тезата на Гочева.

Радомир Чолаков заяви, че е неприятно да чувстваш себе си като представител на умиращ бизнес – на аналоговите медии. Да дадем време на нашите колеги да станат подготвени за дигиталната ера, призова той и запита: ще има ли подкрепа за програми за квалификация и преквалификация на журналисти за работа в дигитална среда?

Медиен мониторинг на ЕК

Кристина Христова от Асоциацията на европейските журналисти говори от името на подписалите Отвореното писмо към Крус (можете да го прочетете ТУК).

Тя сравни медийната ситуация у нас с тази в Унгария.

Има основания да смятаме, че миналите избори бяха опорочени – с платени интервюта и публикации, каза Христова.

Настояваме медиите да бъдат включени в годишния мониторинг на ЕК за България, призова тя.

Беновска: Демокрацията ще е в кома

Едно от най-острите изказвания на срещата беше на Илиана Беновска от Радио К2. Тя се обърна към еврокомисаря с думите: Ние ви чакаме не като деца и наивници, но ако не излезете от кръга на меката дипломатичност, след парламентарния вот демокрацията в България ще е в кома, България ще стане тоталитарна държава.

Според Беновска ЕК спешно трябва да въведе мониторинг за медиите.

В изказването си за медийната свобода обаче Беновска не пропусна да намеси и казуса с Алексей Петров – според нея, Петров е най-яркият пример за жертва на политическа и съдебна репресия.

Николай Бареков веднага я репликира: Алексей Петров е поставил в зависимост и финансира част от т.нар. независими журналисти.

Запрянов: Има слободия

С изключително остра позиция излезе и Валери Запрянов (представител на вестник „Преса“ и списание „Тема“) : Изпитвам срам, като кажа, че съм журналист. Хората около тази маса сте сатрапите на свободно слово в България. У нас има слободия на словото.

Запрянов атакува и подписалите Отвореното писмо към Крус.

Тошо Тошев, главен редактор на всекидневника „Преса“, продължи тона на Запрянов:

„Моля да не се държим като медийни аборигени. Не се дръжте с г-жа Крус все едно ни е класният ръководител, а като колеги. Аз тук съм най-старият журналист – проблемите на медиите не са измишльотина“, каза той.

Според Тошев, напоследък в българската журналистика има много случайни хора, но имало и вестници, които са четени само от своя издател.

Аз съм работил в издания, които са се самофинансирали. 20 години бях главен редактор на вестник, който печелеше като луд, похвали се Тошев. Новият му вестник още не печелел, отговори Тошев на последвалото подвикване, но скоро щял да започне да печели добре. "Ами, да, избори идат - продължи гласът от залата". "Че какво лошо има?", демонстрира искреност Тошев.

Бъдеще в интернет

Главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев изтъкна, че заради навлизането на новите технологии „един огромен клон от журналистиката умира и единственият му начин за оцеляване е да се държи полужив чрез субсиди". Но преди г-жа Крус да разбере този факт, много добре го е разбрал премиерът и поддържа полуживи тези медии чрез финансови инжекции, срещу които властта си осигурява медиен комфорт. Част от тези пари са държавни, но по-голямата част са европейски. Така излиза, че Европа финансира пиара на българските управляващи.

Йончев се обърна към Крус с призива да провери дали парите за публичност по европроекти в България отиват по предназначение или се използват за финансиране на медии, подкрепящи властта.

Проверете дали холандският или финландският данъкоплатец е доволен от начина , по който се харчат парите му, призова Йончев.

Апология на вестниците

Ирена Кръстева, представител на Нова българска медийна група, призова Крус за съдействие по проблема с ДДС-то за печатните медии.

В изказването й имаше и кратка апология на традиционните медии, подкрепена със следните тези: за подрастващите било вредно да бъдат пред компютъра повече от два часа на ден; когато човек чете нещо на хартия, го запомня за дълго, а когато чете от електронно устройство – след 10 минути го забравя. Това е истината, не се смейте, обърна се към залата Кръстева.

Петьо Блъсков, главен редактор на вестник „Република“, не пропусна да се похвали, че е създателят на най-успешните издания у нас. Той се пошегува, че за него има издигнати множество паметници, но от хартия.

Българският Фидел Кастро

Сашо Диков от Канал 3 пък заяви, че е медийният Фидел Кастро в България.

Диков се обърна към еврокомисаря с думите: Никой нищо не прави за изясняването на собствеността и финансирането на медиите в България. Отговор няма – кой на кого служи. Предполагам, че не ви е ясно и не е нормално да ви е ясно какво точно става в България. Писна ми да се хвърлят анонимни обвинения, аз лесно се обиждам!

Бареков отново влезе в директен сблъсък с Диков и посочи: „Аз съм жертва на Диков. С парите на Алексей Петров той омаскарява журналистите на TВ 7“.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2012 в 15:10

Тъп хейтър ли? Приятелю, свържи се с мене (http://goo.gl/NkWDl) искам да се запознаем и да те черпя няколко бири!

25.09 2012 в 15:05

Прав си, просто бъркаш терминологията. Интернет е основната дигитална медия. Не става дума за дигитализираната ТВ, която и без това няма да тръгне скоро.

23.09 2012 в 13:19

Интернет си е достатъчен посредник. Проблемът е в тълкуванията. Посредникът на посредника на посредника е верига на извъртането и изкривяването.
Що да се връщаме към средновековието? Целият свят е в едно ново средновековие. А из наш'те геополитически ширини ние даже не сме го напускали. Затуй се понрави идеята с Царо 2001 г.

22.09 2012 в 12:58

Не се притеснявайте, всички средства и възможности за промиване на мозъци ще бъдат съхранени. Покрай това мило упражнение, от тях ще научаваме и по някоя "новина" къде какво става. Нещо повече, ще бъдат създадени и нови носители за промиване на мозъци и "правилна" информация.
Примерно се сещам за едни огромни балони и цепелини, разположени над градове и паланки, най-вече между селата, по чиято повърхност ще се прожектират успехите на Партията и Правителството с особен акцент - рязането на лентички. Сега е пълно безобразие и информационен мрак. Докато Вожда се трепе всеки ден да реже лентички, селяните тръгнали да берат лук, а гражданята се разхождат из парка. Е, като качат цепелините - береш лук и гледаш рязането на лентички, сядаш на пейката в парка и гледаш Бащицата с умиление как сгъва лентичката и опаланка - в джоба, на память.
Друго което се сещам са т.нар. чипове, които трябва да се инсталират в главите на народонаселението. Но не тези, за които говореше Неговото си Превъзходителство бай Симо, а такива с приемник, абе нещо като тлф. СИМ-карти. Береш лук - а онова ти ломоти в главата, колко откраднати пари от субсидията на Атака Бащицата е дарил на Перник. Колко асфалт е отишъл за магистрали и междуселски пътища. И започваш да береш лука още по-бързо. Сега какво е? Цвъцко натирил гербаджийският комсомол да тичат като изоглавени да обясняват за успехите на Партията в асфалтирането. Да обясняват, да обясняват - колко да обясняват?
Пусни му ток и рейдиовълни да му наместят мозъчните гънки в главата на простосмъртния, па гледай как успехите на Партията ще ги сънуват дори.
И ще се насълзяват, ама не от лука.

22.09 2012 в 10:28

И как очакваш тогава да разберем какво се случва извън града, в който живеем? Без дигитални медии, се връщаме в средновековието.

21.09 2012 в 16:21

Държавата трябва да спре субсидиите на всички частни медии. Именно така ще се види кой-кой е на пазара. Сигурно 2/3 ще фалират, но те и без това са много. А колкото до държавните медии - тях трябва да ги има, но без да задушават останалите (те в момента не го правят, което е добре).

21.09 2012 в 11:40

Голям майтап са тези журналисти. /Ако мога да използвам тази дума "журналисти" за огромната част от това "мило събрание"/. Като в час на класния. Оплакват се на "другарката"-класна и се замерят с хартиени топчета. Замерят се и се щипят. Щипят се и си изливат мастило във вратовете.
Идилия!
Падение!
Опит за летене на сакат парий.
Катастрофа!
Канибали!
Медийни уиуипути!
Кажи му журналист и не го обиждай повече.

21.09 2012 в 11:37

Щях да забравя...Скивайте им фотографиите, по-горе в дясно и ще разберета дали съм искрен или съм предубеден. Има едив чичко Ламброзо, доктор от италиански произход. Точно с такива муцуни му е пълна картотеката. Там той ласкаво ги нарича девиантни, антисоциални и скепсисохуманни. Сиреч, пълан потрес.Благодара ви отново за вниманието и да не ви пука. Покойният Гогол е казал, че никой не живее толкова гадно, колкогто е живял. Прочее, четете класиците. Абе, защо нищо не съм чел от В.Гочева, С.Диков, Какибеше името Кръстева и даже от д-р Чолалаков. Като Хемингуей примерно.Може би глътналия оловцето пияндур Ърни не е бил журналист. Според Бареков, едва ли, след като не е бил в "неговата телевизия".Ей, не мога да се спра от възмущението на роба и плебея. Ама си е така. Вижта пак олеографиите. Наздраве при преглъщане на бутафорията.

21.09 2012 в 11:23

Панахида на вампирите.Това бе вчерашната седянка на тлъсти и прости селянки/издатело-главноредакторки/ и алкохолизирани мутанти на ДС.Тази среща с прилично поканен кръчмар/който, ако може да плати сметката/ бе живото доказателство, че в момента има ново преразпределение на средства. Мигар, изборите не са богат вампирски купон. А поуките никакви. А резултатът нулев. А, идиотите не досегаеми. А, гърдите изпъчети. Но професионализъм.Под нивото на реката Дунав. Нещото Беновска крещи. Имбецилът Диков не знае къде се намира. Кретенът Бареков е огледалото на властта, а наднормената Кръстева е такъв екземпляр, че самзо видът и трябваше да накара гавазите да я арестуват за 72 часа.После пак, и пак, и пак, докато не забрави откъде е изходът за България. Срам,всесветски срамп и позор. И защо викаме някаква брюкселска леля, за да и подпечатва Бойко командировъчното. Тя няма да оправи нещата. Всичко е в пожелателно наклонение. Трябва нова организация, нови критерии и истина. ИСТИНА НИ ТРЯБВА,А НЕ ДЕФИЛЕТА НА ТЪПОУМИЕТО.Защото всички задници, коитои си разхождаха пурите и парфюмите из "Московска"улеица са изпърдяна работа. Дрисня маргинална. Не ги четете бе хора.Не им купувайте продукта, защото той е тъп, скучен, жалък и лъжлив. Няма в него нищо з четене и чатене даже. Смрад. Съжалявам , че си завлякох задника на това сборище. Панаир на журналистически вампири. И илитерати при това. Само като ги чуеш как говорят и ти идва да се самоубиеш с клозетния сифон.Пред смутения поглед на Брюксел. Съжалявам, че думичките ми ще останата, като мнение на тъп хейтър, но това е истинското мнение и състояние на СМИ.Останалото е лъжа и чалгаплюс дамски буби, които ти скачат вече по миглите.М-ддда...

21.09 2012 в 09:22

Диригентите на прехода /до един с досиета/ надават ужасен вой. Според някои никой не им купувал вестниците и затова трябвало да се хранят от еврофондовете, според други имало случайни хора в професията - разбирай хора, които не са одобрени от градския комитет на Партията и ДС. Хубаво е, че времето на динозаврите свършва, мина времето когато най-великият дописник на службите, който служеше за легализиране на слушалки и реализация на ДС мероприятия, като кажеше нещо се случваше нещо значимо в политиката. Май няма кой да му обърне вече внимание и изявленията, че го е срам от независимите колеги звучат по-скоро като комплимент. Всъщност е вярно - за всяка дейност е важен професионализмът. Човек трябва да е гениален, за да е професионалист в няколко сфери. В случая едното поприще е професионално, а другото е просто легенда и е не срамно, а направо ужасно, че подобни фигуранти все още се опитват да формират общественото мнение, съгласно интереса на останки на отиваща си епоха.