Водещи журналисти с отворено писмо към Европа

Николаос Цитиридис 04 септември 2012 в 12:27 4330 8

Зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка БГНЕС
Зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка БГНЕС

Български журналисти отправиха призив към еврокомисаря по телекомуникациите Нели Крус като предупредиха, че ситуацията на медиите у нас е заплаха не само за България, но и за Европейския съюз. Отвореното писмо е по повод визитата на Крус в България и планираните срещи на еврокомисаря с двата издателски съюза и представители на институциите.

OFFNews.bg е сред медиите, които се присъединяват към Отвореното писмо. То е подписано от главния му редактор Владимир Йончев.

В края на август Европейската комисия обеща внимателно да следи свободата на медиите в България, заради съмненията за това, че определени бизнес групировки контролират водещи медии и ги използват, за да прокарват интересите си. 

От текста на писмото, което беше публикувано днес, става ясно, че журналистите са обезпокоени от това, че  от планираните срещи Крус няма да бъде добре информирана и няма да получи реална представа за българската журналистика. В текста на писмото се казва още:

Ние, група български журналисти, очакваме с надежда Вашето посещение в София. Приехме с надежда и думите ви, че свободата на медиите в България е личен приоритет за Вас, както и заявлението Ви, че внимателно ще следите ситуацията у нас. Смятаме, че е изключително важно да получите информация от първа ръка за истинските условия, при които работят българските журналисти. Затова искаме публична среща с вас и се надяваме да успеете да вместите в натоварената си програма такъв ангажимент.

 Смятаме, че от срещите ви с представители на институциите или на двата издателски съюза, няма да научите достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти, които властите на практика не разследват.

 Българският печат е заложник на войната между двата издателски съюза. Голяма част от анализите, коментарите и разследванията целят единствено да разобличат другата страна и не служат на интересите на читателите. Епизодичните случаи на смели позиции също често са в контекста на тази война. Независими гласове извън тази схема пък попадат под ударите и на двете страни. В същото време концентрацията на собственост в медиите чрез поставени лица заема застрашителни размери.

 И това не е просто субективно усещане на журналистите. През 2011 и 2012 г. редица авторитетни международни институции и организации отправиха изключително сериозни критики към медийната среда у нас: IREX, Freedom House, Репортери без граници, SEEMO, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Държавният департамент на САЩ, Прозрачност без граници.

 В доклада „Застрашените свобода и плурализъм на медиите" фондация „Медийна демокрация" картографира проблемите на българските медии като постави политическата зависимост на първо място, следвана от ограничен плурализъм, икономически зависимости, насилие над журналисти, влошаване на качеството на медийното съдържание и наличие на твърде ниски професионални стандарти.

 Това не е просто проблем на българското общество, а на целия Европейски съюз, защото са поставени под въпрос не само европейските ценности, а и европейските пари.

 Последният пример е случаят с 25-годишна бивша служителка на Министерството на земеделието, която получава 50 хил.евро, за да създаде Facebook и Twitter профили на Програмата за развитие на селските райони.

 Обичайна практика не само на това ведомство е да използват парите за популяризиране на оперативните програми като начин да си купят медиен комфорт, тъй като в условията на криза и намаляващи приходи от реклама, институционалните рекламодатели са основен източник на приходи за големите медии.

 Уважаема, г-жо Крус,

ние, група утвърдени български журналисти, искаме да се срещнем с Вас, за да получите достоверна информация за положението на журналистите в България, да предложим решения и да чуем Вашата позиция.

 Ситуацията на медиите у нас е заплаха не само за българското общество, но и за целия Европейски съюз. Ситуацията в България заслужава не по малко внимание от тази в Унгария, когато ЕС (и лично Вие) се намеси и изрази позиция против опитите за ограничаване на медийната свобода. Разчитаме това да се случи и у нас.

С уважение:

(по азбучен ред)

 

Аделина Марини

 

Антоанета Цонева

 

Асен Генов

 

Асен Йорданов

 

Асоциация на европейските журналисти – България

 

Атанас Чобанов

 

Владимир Йончев

 

Едвин Сугарев

 

Иван Бакалов

 

Иван Бедров

 

Иво Инджев

 

Ирен Филева

 

Ирина Недева

 

Константин Павлов

 

Лидия Павлова

 

Лили Маринкова

 

Мирела Веселинова

 

Петьо Цеков

 

Пламен Даракчиев

 

Полина Паунова

 

Ралица Ковачева

 

Росен Босев

 

Румяна Червенкова

 

Силвия Великова

 

Стояна Георгиева

 

Тони Филипов, Д-р

 

Цветозар Томов

 

Център за развитие на медиите

 

Юлияна Методиева

 

Ясен Бояджиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови