Нели Крус: Половината българи никога не са ползвали интернет

Лъчезар Вълев 20 септември 2012 в 11:45 2977 3

Министърът на транспорта Ивайло Московски и зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка: БГНЕС
Министърът на транспорта Ивайло Московски и зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка: БГНЕС

Почти половината население в България никога не е използвало интернет.

Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Нели Крус по време на провеждащата се в София конференция на тема "Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?".

Тя изтъкна, че цифровата грамотност в днешно време е изключително важна, тъй като почти 90% от работните места изискват такива умения.

"Не оползотворяваме всички възможности за заети работни места в Европейския съюз и ако не се справим с това, ще загубим цяло едно поколение", заяви комисар Крус.

Вицепрезидентът на ЕК започна обръщението си с думите: "България е очарователна страна, с невероятна култура".

Тя засегна въпроса за разпространението на интернет в селските и слабонаселени райони, като подчерта, че това ще стимулира икономиката на страната.

"10% разпространение на широколентовия интернет, означава 10% по-високо икономическо развитие", допълни комисар Крус.

"В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони", отбеляза тя. 

"По отношение на широколентовия интернет, има много проекти в Европа, с които осигуряваме на гражданите това, от което имат нужда", допълни Крус.

По думите й нещата не винаги опират само да пари. Според нея съществуват и други пречки, които пречат на старта на европроектите.

"Понякога имаме нужда от инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо", обясни Крус.

Вицепрезидента на ЕК обяви, че до 2020 г. са предвидени 80 млрд. евро инвестиции за държави, които искат да инвестират в цифрова инфраструктура.

В конференцията взеха участие министърът на транспорта Ивайло Московски, както и земеделският министър Мирослав Найденов.

По време на своето изказване министър Московски заяви, че електронното управление и информационните технологии в образованието са приоритет за българското правителство.

„В условията на финансова криза, ние работим много усилено за създаването на електронно управление. Стремим се през периода 2014 - 2020 г. да успеем да надградим, това, което сме създали до момента”, каза още Московски.

От своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов изтъкна проблемът за ниския достъп до интернет в селските райони.

"Европейските индекси и анализи за развитието на широколентовия интернет показват, че страната ни изостава от останалите европейски страни. Нивото на проникване на широколентовия достъп в България е близо два пъти, по-ниско от това на останалите страни в ЕС", заяви той.

По думите му достъпът до интернет в селските райони в страната е много важен за младите хора, които искат да развиват бизнес по тези места.

В програмата на комисар Нели Крус ще продължи със среща с представители на българските медии от 15,20 часа в Информационния център на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!