Шествието срещу цената на тока не се състоя, пак се събраха под 20 души

13 юли 2012 в 19:56 1802 5

Протестиращи срещу цената на тока. Снимка: Сергей Антонов
Протестиращи срещу цената на тока. Снимка: Сергей Антонов

Насроченото за днес шествие срещу високите цени на тока и парното не се състоя, а премина под формата на събиране на по-малко от 20 души на Орлов мост.

Планът беше протестът да тръгне от езерото „Ариана“ в 18:30 ч., да мине през НЕК и ДКЕВР и да завърши пред Министерски съвет, като за целта е извадено разрешително от Столична община и всичко е направено по реда си. Според хората на мястото обаче проблемът е основно в липсата на разгласяване от страна на печатните издания и телевизиите.

Подобна на днешната бройка беше и вчерашната при протеста на Централна гара, а част лицата на снощната демонстрация бяха същите като отишлите на тазвечершната.

Щандът, на който се събират подписи за АЕЦ "Белене", също беше на мястото, точно като при подкрепата за БДЖ.

OFFNews.bg попита присъсващите на какво се дължи това съвпадение.

"Вчерашното събитие, както и днешното, бяха организирани от присъстващите млади хора. Неправилно е да се смята, че БСП има нещо общо. Вероятно този паралел се дължи на моето присъствие - аз погрешно съм свързан с редиците на тази партия", заяви Ангел Гаджев - създател на платформата "Харта за гражданско управление" , който е присъствал и на вчерашната демонстрация в подкрепа на железничарите пред Централна гара.

"Ние от "Харта за гражданско управление" предложихме гражданско управление в държавата още преди една година. Паралелът идва от това, че аз съм и в гражданско движение "Рила" /Референдум - истина и легална алтернатива/-движение, регистрирано в Плевенския окръжен съд на базата на Инициативен комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?".  Ние бяхме хората, които започнаха протестите, когато министър-председателят подписа да не се строи АЕЦ "Белене". Ние направихме първите протести. Последният ни национален протест съвпадна с конгреса на БСП, когато за първи път БСП ни подкрепи. ВМРО и социалдемократите, и други по-малки партии ни подкрепиха да съберем подписи за референдум, но идеята си е наша.", поясни Гаджев.

"Ние дадохме предложение на всички партии, желаещи да работят по този проблем, но другите не се съгласиха. Не виждам нищо лошо в това едно едно гражданско движение да използва една партия. Ние използваме БСП, те също си имат техните мотиви. Има симбиоза", допълни още Гаджев.

Той бе и единственият от присъстващите, който посочи, че може да има връзка между демонстрациите и подписките, събирани против АЕЦ "Белене". Останалите протестиращи не споменаха нито една партия в изказванията си.

"Исканията са чисто граждански. Те са политически дотолкова, доколкото трябва да се намери политическо решение. Това не означава, че трябва да са партийни. Аз не работя за никоя партия, гражданските каузи са над партийната принадлежност, както в случая е замразяването на цените на ел. енергията", посочи организаторът на протеста Стилиян Иванов.

Безпартиен бе коментарът и на Калоян Иванчев - участник на днешния протест, който присъстваше и на демонстрацията в подкрепа на железничарите.

"Тук съм заради необоснованото  повишение на цените на енергоносителите", посочи Иванчев.

Запитан защо и до двете демонстрации са се събирали подписки в подкрепа на АЕЦ "Белене", той предположи, че съвпадението е чиста случайност.

"Най-вероятно тези места са възлови и затова тук са сложили маси за подписка. Централна гара е възлова, оттам минават хора от цяла България. Орлов мост също е топ-място. Това, че не сме политически обвързани, се доказва от факта, че сме десетина души. Ако бяхме от партия, нямаше да сме пет, а 5 хил. Щяхме с автобуси да ги докараме от цяла България", категоричен бе Иванчев.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews