Ройтерс: Заради мораториума забраната за работа за българи в ЕС може да остане

22 октомври 2013 в 22:39 9270 33

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана български граждани да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.

Това съобщава агенция Ройтерс във връзка с днешното решение на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци.

По-рано днес говорителката на Еврокомисията по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс заяви пред БНР, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза.

Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Вигенин: Ще ни струва много скъпо

Днешното решение на Народното събрание да удължи с още 7 години мораториума e "присъда над десетилетните усилия за европеизация и нормализация на България". Това написа във Facebook профила си външният министър Кристиан Вигенин.

Цената, която ще платим, не се измерва с неизбежните финансови санкции, а със загубеното доверие, което ще ни струва много скъпо. Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена - счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата, коментира Вигенин.

Най-голямата заплаха за България са не богатите алчни чужденци, а липсата на отговорно лидерство и ирационалните решения, ориентирани към свръхкраткосрочни политически цели. Дали няма една тънка прослойка, която днес потрива доволно ръце? Иначе много хора ще спят спокойно - първо им внушиха страх, а после ги спасиха от страха. Какво следва - да пуснем затворените блокове в АЕЦ "Козлодуй"? Да орежем Натура 2000? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после? Знам само, че ако утре друга страна-членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа "Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!", категоричен е Вигенин.

България на гражданите: Подготвят излизане на страната от ЕС

С днешното си решение партиите в Народното събрание на практика подготвят излизане на България от Европейския съюз. Това се посочва в позиция на "Движение България на гражданите".

Нека да е ясно на българските граждани, че собственият ни парламент днес взе решение, което е в изрично нарушение на международните ангажименти на България. Политическите сили в парламента показаха, че са очевиден заложник на една популистка партия с ясно изразени антиевропейски идеи и заради собственото си политическо оцеляване са готови да поставят на карта както бъдещето на страната, така и волята на българските граждани, категорични са от ДБГ.

„Движение България на гражданите“ се обръща с въпрос към лидерите на ГЕРБ, БСП и „Атака“: Уважаеми господа Борисов, Станишев и Сидеров, кога вие и народните представители от партиите, които представлявате, попитахте българските граждани желаят ли да плащат санкции за този позорен акт, гласуван днес от Вас? Кого представлявате в парламента – гражданите, собствените си интереси или интересите на група едри собственици? Редно ли е да застрашавате репутацията на България с вашата некадърност, незнание и популизъм?

„Движение България на гражданите“ настоява за незабавно разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори.

Партията призовава президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за взетото днес решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!