Ройтерс: Заради мораториума забраната за работа за българи в ЕС може да остане

Последна промяна на 22 октомври 2013 в 22:39 8648 33

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана български граждани да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.

Това съобщава агенция Ройтерс във връзка с днешното решение на парламента да бъде удължен мораториумът за продажба на земя на чужденци.

По-рано днес говорителката на Еврокомисията по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс заяви пред БНР, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза.

Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Вигенин: Ще ни струва много скъпо

Днешното решение на Народното събрание да удължи с още 7 години мораториума e "присъда над десетилетните усилия за европеизация и нормализация на България". Това написа във Facebook профила си външният министър Кристиан Вигенин.

Цената, която ще платим, не се измерва с неизбежните финансови санкции, а със загубеното доверие, което ще ни струва много скъпо. Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена - счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата, коментира Вигенин.

Най-голямата заплаха за България са не богатите алчни чужденци, а липсата на отговорно лидерство и ирационалните решения, ориентирани към свръхкраткосрочни политически цели. Дали няма една тънка прослойка, която днес потрива доволно ръце? Иначе много хора ще спят спокойно - първо им внушиха страх, а после ги спасиха от страха. Какво следва - да пуснем затворените блокове в АЕЦ "Козлодуй"? Да орежем Натура 2000? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после? Знам само, че ако утре друга страна-членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа "Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!", категоричен е Вигенин.

България на гражданите: Подготвят излизане на страната от ЕС

С днешното си решение партиите в Народното събрание на практика подготвят излизане на България от Европейския съюз. Това се посочва в позиция на "Движение България на гражданите".

Нека да е ясно на българските граждани, че собственият ни парламент днес взе решение, което е в изрично нарушение на международните ангажименти на България. Политическите сили в парламента показаха, че са очевиден заложник на една популистка партия с ясно изразени антиевропейски идеи и заради собственото си политическо оцеляване са готови да поставят на карта както бъдещето на страната, така и волята на българските граждани, категорични са от ДБГ.

„Движение България на гражданите“ се обръща с въпрос към лидерите на ГЕРБ, БСП и „Атака“: Уважаеми господа Борисов, Станишев и Сидеров, кога вие и народните представители от партиите, които представлявате, попитахте българските граждани желаят ли да плащат санкции за този позорен акт, гласуван днес от Вас? Кого представлявате в парламента – гражданите, собствените си интереси или интересите на група едри собственици? Редно ли е да застрашавате репутацията на България с вашата некадърност, незнание и популизъм?

„Движение България на гражданите“ настоява за незабавно разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори.

Партията призовава президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за взетото днес решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2013 в 20:50

Абе, ние ли сме най-големите грешници в ЕС?!Откакто е в съюза Гърция злоупотребява със стотици милиарди от еврофондовете и лъже арогантно съюзниците си като буквално ги ограбва! И как беше наказана?! И не е само Гърция... България дебатира за СОБСТВЕНАТА си земя и ако има капка съпричастност у евросъюзниците ни, биха разбрали какво ще се случи с евтината българска земя.

23.10 2013 в 13:16

merypoup. Вие явно имате проблем с фокусирането върху проблема. В случая Кунева не е проблема. Факт е че и тя е същата гад, но в момента фокуса е върху друго нещо.

23.10 2013 в 12:26

Нормално?
Кукувиче гнездо...

23.10 2013 в 12:10

така. само да ви кажа, че има рипорт срещу цитирането на ройтерс.
успех.

23.10 2013 в 11:54

Нормално, offnews са най-големите лъжци и боклуци!

23.10 2013 в 11:36

Че става дума за популистко решение е ясно на всички, независимо дали са за или против, защото, както много по-горе колеги от форума са написали, купуването на земя не е проблем и днес, от който пожелае чужденец, бил член или не на ЕС.
Че вносители и гласували си правят тънки електорални сметки също е ясно и понеже ДПС нямат такъв проблем, те могат да се пишат за истинска „европейска“ партия, каквато никога не са били и за съжаление едва ли ще бъдат.
Че резултата няма да бъде добър за нас, избирателите се вижда с просто око, защото и без идиотщини, не сме с най-добрия имидж сред съюзниците от ЕС и редовно си получаваме жълтите картони всички го знаем, но като даваме допълнителни и според мен абсолютно ненужни поводи, може да получим и някой червен такъв.
Че няма да мине, било поради КС ( то пък един съд, ама все пак по тоя въпрос, може и да „уцели“ решението), било поради ЕК също е ясно, т.е. в момента някои партийни гиганти на мисълта са решили, че ще е от полза да пораздухат настроенията и (може би) да ни отклонят вниманието от други по-големи идиотщини, също е доста вероятно.
Че затвърждаваме нелицеприятното мнение за нас като партьор, от който може всичко да очакваш и това договор, това подпис, това гласуване за окончателно приемане в НС, за нас са празни звуци. Докато ни се струва (или наистина е така), че имаме някакъв интерес (далаверка няма как) се ползваме, но в мига в който опре до някаква форма на плащане, връщане или просто изпълнение на поето задължение, изведнъж ставаме родолюбци, даже националисти - щеше да е страшно, ако не беше смешно.
Та да ни е честито, както се казва - избрахме си (тук никой, ама никой друг, външен не ни е виновен) парламент, правителство и управление „Слънце“, от който произтекоха, произтичат и за съжаление не се знае докога ще продължат да изтичат, такива и да не пропускаме възможността и много по-неприятни неща.
Ако нещо все пак е положително, че има плаха надежда, да поузрее буковата (но родна) българска глава, та следващия път да не настъпим (за кой ли път) същата мотика.

23.10 2013 в 10:59

То за колко досега нарушения имаше уж вече отпочнала процедура и съд, пък накрая нищо не стана, ще отмине и това. Само нарушенията в екологията и спазванета на ангажименти по натура 2000 стигат не за една ами за 10 наказателни процедури, ама нищо не става, съсипването на златните терени си върви с пълна пара.
Не му е притрябвал и на ЕС никакъв български мораториум да падне, но е хубава възможност да даде на някои държави отсрочка за свободно намиране на работа.
на практика и двете страни от изток и от запад имат причини да запазят статуквото - друг е въпросът че нито българи ще напъплят на запад с популации на цели области, както си представят те, нито испанските, гръцките и португалските фермери ще изкупят земите у нас, както е притеснението.