Парламентът наложи мораториум върху продажбата на земя на чужденци

Елица Мартинова 22 октомври 2013 в 17:05 9223 48

"Коалиция за България" внесе вот за недоверие, Снимка: БГНЕС

След петчасови дебати, редица процедурни трикове и с неочакваната подкрепа на голяма част от "Коалиция за България" парламентът прие предложението на "Атака" и реши да удължи мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци до 2020 г.

Решението бе прието със 171 гласа "за", 38 народни представители бяха "против" и 12 - "въздържал се". Най-голямата изненада във вота бяха гласовете на "Коалиция за България", благодарение на които парламентът реши да удължи мораториума. С изключение на Минчо Минчев, всички депутати от КБ, които взеха участие в дебатите, призоваха предложението да не бъде прието. Въпреки това 59 от общо 75 гласували депутати подкрепиха  проекторешението на "Атака".

Процедурни трикове

За разлика от обичайно празната зала в последните седмици, днес на заседанието присъстваха над 220 депутати. Процедурните хватки обаче и този път не липсваха от работния ден на парламента.

Първата от тях дойде, след като ГЕРБ предложиха допълнения към проекторешението на "Атака". Националистите първоначално се съгласиха, но когато се стигна до гласуване, част от тях не се включиха и редакцията не бе приета.

За да се запознаят депутатите с новия вид на законопроекта, зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова даде 30-минутна почивка.

Заседанието продължи малко след 15 ч., когато Местан предложи разискванията по темата да бъдат отложени до "изработване на общо прецизно решение на Народното събрание по темата". Предложението бе отхвърлено след напрегнато двойно гласуване. Първият вот отчете 110 гласа "за", 108 "против" и двама въздържали се. Местан настоя за прегласуване, чийто резултати приключиха по сходен начин - 111 "за", 106 "против" и петима "въздържал се".

Заради двата неуспешни вота от "Коалиция за България" извикаха за подкрепление депутата Иван Ибришимов, който пристигна на патерици в зала, тъй като преди седмица скъса минискус. От залата отсъстваха лидерите на КБ и ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Минути по-късно самите вносители на проекторешението от "Атака" предложиха нова 30-минутна почивка. Мая Манолова попари надеждите им с аргумента, че между две почивки трябва да има не по-малко от 1 час разстояние, а предишната е била обявена по-скоро. Депутатът на "Атака" Димитър Лазаров я контрира с обяснението, че според него Манолова държи на излишни формалности.

"Има консенсус между парламентарните групи, затова да нарушим заедно правилника", заключи зам.-председателят на Народното събрание и обяви желаната 30-минутна почивка.

Поредната пауза даде възможност на председателя на КБ също да пристигне в пленарна зала и да участва в крайното гласуване.

Веднага след почивката бе направен още един опит да се отложат разискванията, но той бе отхвърлен със 112 гласа "за", 113 "против" и един "въздържал се.

Депутатът на КБ Янаки Стоилов предложи "корекция" в проекторешението на "Атака", която на практика изцяло променяше идеята на националистите, но текстовете му бяха отхвърлени.

В крайна сметка, след пет гласувания, депутатите решиха да удължат мораториума върху продажбата на земеделски земи на чужденци до 1 януари 2020 г. Резултатите от вота бяха посрещнати от националистите с възгласи "Атака! Победа!".

След гласуването председателят на НС Миков направи изказване, в което предупреди депутатите, че проекторешението отклонява България от ролята й на страна-член на ЕС. Той бе категоричен, че  решението е взето на базата на "политически популизъм".

Дебати

Председателят на "Атака" Волен Сидеров заяви, че е престъпление доброволно да се отказваме от земя, която българите в миналото са защитавали с живота си.

Националистката Магдалена Ташева предупреди, че в България се виждат обяви за продан на земя, а телефоните за контаки са с кода на Кувейт.

Основните опоненти на проекторешението бяха депутатите на левицата. Те не оспориха тезата, че има нужда от защита на земеделската земя. Според тях обаче това няма как да се случи чрез удължаването на мораториума - от една страна защото технически е невъзможно той да бъде предоговорен, а от друга - защото в България и без това действа механизъм, според който жители на трети страни имат право да закупуват земя, само след като парламентът ратифицира споразумение със съответната държава. Янаки Стоилов от левицата изтъкна, че ако България поиска ратификация по новия срок на меморандума от останалите страни-членки, твърде вероятно е те да пожелаят да затворят трудовите си пазари за българи.

Червеният депутат Антон Кутев коментира, че не е необходимо да се удължава меморандум, който "и без това не работи". Той бе категоричен, че на първо място държавата трябва да се справи с практиката офшорки да купуват земеделска земя.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че парламентарната му група подкрепя по принцип желанието българската земя да бъде защитена, но не смята, че предлаганото проекторешение би решило проблема.

"Това проекторешение не само, че не решава никой проблем на България, но и поставя под съмнение статута си на пълноправен член на Европейския съюз. От мен толкова. Всичко друго е крещящ популизъм", каза Лютви Местан.

За пръв път от началото на 42-рото Народно събрание ГЕРБ и "Атака" бяха единодушни по време на дискусиите. Депутатът на ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица стигна почти до бой с депутати от “Атака”, подкрепи предложението на националистите.

Колегата й Владимир Тошев също се изказа в полза за проекторешението. Той отбеляза, че според международни изследвания през последния половин век обработваемата земя в света е намаляла с 1/3. Според Тошев е необходимо ново законодателство, което да регулира продажбата на земя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!