Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Сделката за "Доверие" няма да бъде разрешена

OFFNews 21 юли 2013 в 16:30 3841 3

В ПОД
В ПОД "Доверие" са парите за пенсия на 1 250 000 българи.

Сделката за продажбата на най-големия български пенсионен фонд "Доверие" не отговаря на българските интереси и няма да бъде разрешена.

Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Гечев в интервю за К2 по повод подготвяната продажба от сегашния собственик - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), на United Capital - регистрирано във Великобритания дружество с офшорна собственост. Целта на сделката е "Доверие" да бъде овладян от свързаната с Делян Пеевски банка КТБ, управлявана от Цветан Василев. Това щяло да стане като фирмата-купувач вземе заем от КТБ, за да се осъществи сделката, след което "Доверие" да бъде погълнат от банката.

"Ние сме категорично против тези условия. Можем да ги спрем, въпреки че Комисията за финансов надзор е независима, но не може една, макар и независима, държавна комисия да бъде безразлична към мнението на правителството и парламента. Не става дума за диктовка, нашето послание е категорично и комисията съвсем адекватно отговори, че ако не получи пълна информация и сделката не отговаря на българските интереси, а тя очевидно не отговаря по предварителна информация - тя няма да бъде разрешена. В много закони имаме пробойни. Законът не би трябвало да разрешава подобни сделки става дума за пенсионен фонд - това са съдбите на милион души и повече от милиард лева. Проблемът е, че в законодателната ни система са оставени вратички, от които недобросъвестни купувачи се възползват. Друг е въпросът дали тези вратички са оставени случайно", заяви по този въпрос Гечев.

“Доверие” е най-голямото пенсионно-осигурително дружество в България. То управлява капитали за 1,8 милиарда лева. В него са парите за втора и трета пенсия на 1 250 000 българи.

В знак на протест срещу подготвяната сделка досегашният изпълнителен директор на "Доверие" Даниела Петкова и цялото ръководство подадоха оставка. 3 дни преди това КНСБ изрази притеснения, че непрозрачната продажба на дружеството може да срине пенсионната система и сезира ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews