Държавата не знаела нищо за сделката с "Доверие"

Елица Мартинова 17 юли 2013 в 13:18 3429 3

Стоян Мавродиев  Снимка: БГНЕС
Стоян Мавродиев Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата в Комисията за финансов надзор няма постъпила информация за Потенциална продажба на пенсионно-осигурителния фонд "Доверие", нито пък от лице, което възнамерява да го придобие". Това заяви в пленарна зала председателят на КФН Стоян Мавродиев.

По- рано днес той бе привикан в парламента за изслушване по темата. Предложението бе на червения депутат Янаки Стоилов. Заедно с Мавродиев, в Народното събрание бе поканен и финансовият министър Петър Чобанов. Заради провеждащото се заседанието на МС, той изпрати своята заместничка Людмила Елкова, която обаче така и не взе отношение по темата пред депутатите.

От пленарната трибуна Мавродиев обясни, че все още няма официални заявки за сделката с пенсионния фонд "Доверие".

"Ние като институция не сме си позволявали да правим оцени само на базата на медийна информация. До момента единственият официален документ е на сайта на настоящия собственик Vienna Insurance Group AG, където те съобщават за тази потенциална сделка", уточни Мавродиев.

Той успокои депутатите, че ако все пак в КФН постъпи официално заявление, регулаторният орган ще приложи всички законови мерки за контрол над сделката.

По думите му, за да се даде решение за продажбата, кандидат-купувачът трябва да отговаря на редица условия, разписани в законовите разпоредби.

Шефът на КФН допълни, че ако такава сделка наистина предстои, регулаторът очаква в от Vienna Insurance Group AG цялата нужна документация, след което ще започне проверка на фирмата-кандидат.

"Основната част от нормативните изисквания пред инвеститора имат за цел да гарантират почтеността на лицето, което възнамерява да придобие пенсионно-осигурителното дружество, извършва се анализ на финансовото състояние на заявителя и произходът на неговите средства", гарантира Мавродиев.

Зам.-министърът на финансите не каза нищо в допълнение на Мавродиев, тъй като явно ресорното министерство също няма официална информация.

По-рано днес от парламентарната трибуна червеният депутат Янаки Стоилов призова от трибуната на парламента Комисията за финансов надзор (КФН) да не одобрява сделката за продажбата на пенсионен фонд “Доверие” поради неяснота около капитала на купувача.

На 15 юли настоящият собственик на най-голямото пенсионно дружество у нас - Vienna Insurance Group AG, обяви, че са провели успешни преговори за продажбата на дружеството.

Купувач е United Capital – дружество, регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от българи. Сред основните акционери в United Capital е “Риджънт кепитал”, управлявано от Румен Нанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!