Подсъдим за радикален ислям имал наказателен отряд за християни

28 ноември 2012 в 13:04 2659 1

Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС
Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС

Един от основните обвиняеми в делото за радикален ислям в Пазарджик има наказателен отряд за християни.

Това става ясно от протокол от разпита на таен свидетел с номер 005, оповестен днес от съда в Пазарджик. Показанията са били дадени тази сутрин пред Окръжния съд.

Обвинението е към обвиняемия Ахмед Моса Ахмед.

Според свидетеля, Ахмед имал около 20 приближени, известни като наказателен отряд. Те извършвали нападения върху християни. При един от случаите преди Великден отрядът нападнал група младежи християни. След побоя едно от момчетата било прието в болница.

Според свидетеля привържениците на Ахмед Ахмед не искат държавен, а религиозен съд. Те смятали, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, били готови да слагат бомби и да гърмят. Ислямът им нямал нищо общо с традиционния.

Свидетел 005 твърди, че през 2005 година в ромския квартал в Пазарджик, където и той живее, е започнало разделението между жителите. Според него това се е случило, когато е построена джамията „Абу Бекир" и Ахмед Ахмед е станал „нещо като религиозен водач". Тогава той е започнал да проповядва омраза към друговерци - християни и евреи, които по думите му, трябва да бъдат убити и заклани.

Свидетелят разказва за сватба през 2007 година, където Ахмед е казал: „Поклон пред тези, които режат глави и слагат бомби за вярата".

Свидетелят разказва и за рязката промяна в имотното състояние на Ахмед: станал най-заможният в махалата, имал три коли, не на негово име, и магазин, записан на майка му. Той и жена му не работят, но строят нов апартамент, твърди свидетелят.

Ахмед Ахмед определи като показанията като клевети и обяви защитения свидетел като „противник на исляма". Той нямал наказателен отряд и в квартала се живеело спокойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови