Продължава делото срещу 13-те имами

Юлиан Христов 28 ноември 2012 в 07:16 2130 0

Мюсюлмани на протест пред съда в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
Мюсюлмани на протест пред съда в Пазарджик. Снимка: БГНЕС

В Пазарджик за днес е насрочено поредното заседание по делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям. Очаква се показания пред съда при закрити врата да бъдат разпитвани трима защитени свидетели.

Досега по делото вече беше разпитан служител на ДАНС, който обясни, че единият от подсъдимите – Ахмед Муса, нееднократно е отправял призиви към Джихад. По думите му в Истанбул е била създадена организация, чийто председател е Селих Углу.

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця “Ал Уакф ал ислями”, финансирана от Саудитска Арабия. Сред 13-те има и жена – Найме Горелска, която е учителка в Благоевградско.

Днес националисти организират протест пред съда в Пазарджик.

Заседанията по делото досега бяха съпроводени с няколко протеста. Първите бяха на привърженици на подсъдимите. Това провокира националисти и привърженици на “Атака” и ВМРО да организират на 29 октомври шествие в Пазарджик. Според лидерите на двете партии при всяко заседание по делото пред съда е имало нерегламентирани събирания на десетки забулени с бурки жени и мъже с бради. 

Организацията у нас бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка “Подписка”.

У нас вече има осъден за проповядване на радикален ислям. Хасковският бизнесмен Кадир Кадир беше признат за виновен от Върховния касационен съд по обвинението за престъпление срещу Републиката и проповядване на радикален ислям. 53-годишният Кадир получи една година затвор условно. Разследването срещу него -започна през 2009 година, когато от районното мюфтийство в Хасково бе изпратен сигнал до ДАНС, че той проповядва радикален ислям и разпространява религиозна литература.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!