Свидетел по делото за радикален ислям се оплака, че е заплашван от ДАНС

29 октомври 2012 в 14:11 1722 0

Ислям. Снимка: БГНЕС, архив
Ислям. Снимка: БГНЕС, архив

Свидетел по делото срещу 13-те имами, обвинени в радикален ислям, каза пред съда, че е заплашван от служител на ДАНС.

Муафак Аласад, който е с двойно гражданство - сирийско и българско, заяви, че е заплашван да напише молба, с която да се откаже от преводач при снемането му на показания. Пред съда Аласад заяви, че е подписал молбата под натиск и сега я оттегля.

Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен.  В резултат на това момчето е заминало за Сирия.

Свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана. Прокурор Недялка Попова представи пред съда доказателства за това, че свидетелят владее писмено и говоримо български език. Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е учил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език.

Съдът отхвърли искането на свидетеля, защото той владее български език - в досъдебното производство е разпитван пред съдия, като тогава не е искал преводач. Адвокат Ина Лулчева поиска съдът да разпореди да бъде направен звуков запис на разпита на свидетеля, който да установи доколко са разбираеми неговите показания. 

Междувременно "Атака", ВМРО и Националният фронт за спасение на България организираха два контрапротеста, насочени срещу събиранията на мюсюлмани пред съда по време на предните две заседание от процеса.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви пред стотиците протестиращи, че сред подсъдимите по делото има и хора от ГЕРБ. Това били Юсуф и Найме Горелски от Благоевградско.

Сред подсъдимите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця “Ал Уакф ал ислями”, финансирана от Саудитска Арабия. Сред  13-те има и жена – Найме Горелска, която е учителка в Благоевградско.

Обвиненията бяха повдигнати в началото на юни и са за проповядване на салафизъм и антидемократична идеология и за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.

Организацията бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка “подписка”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!