Плевнелиев: Убеден съм, че гражданите ще мислят следващия път как да гласуват

Юлиан Христов 31 юли 2013 в 10:53 2592 32

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Аз съм убеден, че гражданите ще мислят следващия път как да гласуват. Аз съм убеден, че политиците ще се променят. Аз съм убеден, че ще има нови имена, нови политически проекти.

Това каза в интервю пред bTV президентът Росен Плевнелиев. 

Държавният глава коментира възможността за провеждане на предсрочни избори - той заяви, че не може да бъде прогнозирано кога ще има избори. "Народът е мъдър, показал го е много пъти. Гражданската енергия днес навън е изцяло позитивна, те дават шанс за промяна. Убеден съм, че в тези турбулентни, кризисни времена, аз мога да прогнозирам кога ще има избори. Промяната обаче е налице", каза президентът. 

Той изрази притеснението си, че част от политическите лидери в България са избрали реваншизма и задълбочаване на политическата криза, отколкото на решаване на големите проблеми в обществото. Няма как да се направят големите реформи, да има прозрачност, електронно правителство и т.н., ако нямаме съгласие, ако нямаме консенус, смята той.

Държавният глава припомни, че служебното правителство за първи път направи правила за държавните пари в банките. Според него, ако държавата създава правила, олигарсите ще трябва да се съобразяват с тях. 

"Вече 24 години ние говорим за кръгове, за обръчи, но избягваме истинския дебат и се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете", каза президентът и обясни, че т.нар. кръгове нямат цвят, защото те са концентрирани върху държавния ресурс, независимо от това кой е на власт. 

Плевнелиев смята, че "каците с мед са три" и в тях се крие ключът за изход - спазване и надграждане на правилата за държавните пари в банките, прозрачност на обществените поръчки, като се изгради електронно правителство, приватизация, която трябва да работи за стратегическите инвеститори и добрите стопани. 

Той смята, че проблемите с олигархията могат да бъдат решени само отвътре и Брюксел не е панацеята за това. 

"Темата с кръговете не може да бъде затворена само между трите властови центъра. Кръговете са различни, но за да ги разпознаем кои са те и къде са те, търсете обществените поръчки - президентството не се занимава с обществени поръчки. Второ, търсете приватизацията - не се занимаваме с приватизация. И трето - търсете държавните пари. Това са трите центъра, около които гравитират абсолютно всички кръгове, независимо от цвят и обем", обясни президентът.

Плевнелиев обясни, че атаките срещу него идват именно от тези олигархични кръгове, които са засегнати от правилата за държавните пари. Той също така категорично заяви, че не е имал никаква представа, че Делян Пеевски е подготвян за шеф на ДАНС. "Именно заради това аз свалих доверието си от г-н Станишев и от г-н Местан, не от БСП и не от ДПС. И разбира се от правителството и министър-председателя Орешарски. За мен това е акт на принципност", обясни той и допълни, че това е било назначение, което е щяло да доведе до непредвидими последици за България и евроатлантическата ѝ ориентация. 

Президентът е категоричен, че няма да се яви в комисията по конфликт на интереси в Парламента. Според привикването на държавния глава, за да дава обяснения, показва желанието една власт да властва над всички останали. Той попита дали същата комисия ще извика главния прокурор или председателя на ВАС, за да дават обяснения. Плевнелиев обясни, че много пъти е заявявал, че ще помага за изясняване на истината, но няма да участва в "партизански битки и политическо заиграване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика