Станишев: Не един, а 2,5 млрд. лв. заем трябва да вземе кабинетът

Елица Мартинова 30 юли 2013 в 15:31 6746 45

Сергей Станишев  Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

Не един, а 2,5 млрд лева нов заем трябва да изтегли кабинетът "Орешарски", за да попълни дупките в бюджета, които зейват след планираното от ГЕРБ. Това заяви на брифинг във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев.

Председателят на ПЕС обясни, че разчетът за изпълнението на бюджета към края на юни показва, че държавата ще е назад с 2,5 млрд. лева.

По думите му актуализацията на бюджета се налага по две основни причини - увеличението в събираемостта на приходите не е постигнато и икономическия растеж, заложен в сметките на бившия финансов министър Симеон Дянков, няма да бъде постигнат. Станишев дори заключи, че вместо заем от 1 млрд. лева., с оглед на финансовата ситуация, кабинетът би трябвало да вземе 2,5 млрд. лева.

"Разчетите за приходната част на Бюджет 2013 са за увеличаване на приходите с 1,4 млрд. лв. Към края на юни, вместо очакваното увеличаване на прихода със 700 млн. лева, увеличението е само 272 млн. Ако тази тенденция се запази, това ще открие дупка в бюджета от 1 млрд. лв. Второ, отчетът е разчетен на базата на икономически растеж - 2%. Служебното правителство обаче коригира прогнозата на 1% растеж. Само по себе си това означава 1,5 млрд. лева по-малко приходи в бюджета. Като съберете 1 млрд. при сегашното изпълнение до края на юни и 1,5 млрд. по-малко приходи", обясни Сергей Станишев.

От БСП са категорични, че промените в бюджета не са продиктувани от факта, че БСП са се отметнали от обещанието си, че ще се борят с контрабандата и ще работят за подобряване на взиманията в сектора. Червеният депутат Корнелия Нинова заяви, че само за месец работа кабинетът "Орешарски" е принудил Националната агенцията по приходите да коригира прогнозите си за несъбрани постъпления - от над 900 млн. лева на 555 млн. лева.

Предлаганите от ГЕРБ промени

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново изтъкна, че не подкрепя ремонта в бюджета и призова президента Плевнелиев да наложи вето на измененията. Експремиерът обаче заяви, че въпреки неодобрението си, ГЕРБ ще внесе свои предложения за промени в държавните сметки. Социалистите, от своя страна, са категорични, че няма да уважат идеите на бившите управляващи.

"Тези промени бих нарекъл, меко казано, цинични и нагли. Предложенията на партия ГЕРБ са същите, които самите те отхвърляха година след година. ГЕРБ станаха големи левичари, след като отвориха такава дупка в бюджета", каза Станишев.

Бузлуджа

Лидерът на БСП заяви, че съборът на Бузлуджа миналата събота е бил един от най-многобройните в историята на БСП. Червеният лидер подчерта, че настроението е било добро и хората са били в добър тонус.

"Съборът премина с тонус, със самочувствие и настроение. Бяха отправени ясни послания - за подкрепа на кабинета, за да си свърши работата. Беше отправен и ясен призив за диалог - българското обществео да разговаряме, да се чуваме и да търсим консенсус по ключови за страната теми. Има дълбоки разочарования, те трябва да бъдат преодолявани чрез ясни правила, които засилват гражданския контрол", заключи Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!