Президентът готов да назначи служебно правителство

Юлиан Христов 24 юли 2013 в 16:36 3978 8

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е готов да назначи служебно правителство, съобщава днес Wall Street Journal.

Пред американското издание президентът заявява, че е готов да състави правителство, ако кабинетът на Пламен Орешарски падне в резултат на протестите. Президентът казва, че за година страната е имала три правителства, а при евентуални предсрочни избори те ще станат пет. 

"Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и натиска над журналисти, а съдебната система не е съвършена", обяснява президентът. 

Плевнелиев коментира и икономическото състояние, като казва, че България може да издържи на още политически промени, тъй като икономиката й продължава да отчита годишен растеж, независимо, че на власт е трето поред за тази година правителство.

"Дефицитът ни е около 1.3-1.5 процента от БВП и публичният дълг е 18% - вторият най-нисък в Европа. Това е голяма основа за стабилност", казва президентът.

По-рано днес, в изявление, разпространено от прессекретариата на държавния глава, става ясно, че Плевнелиев очаква от правителството анализ за това какво породи опорочаването на мирните протести в София и ако има виновни - те да бъдат посочени.

В него Плевнелиев заявява, че следи отблизо случващото се в София и е готов във всеки един момент да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

В изявлението на президентът призовава протестиращите да се разграничат от провокаторите и да не се поддават на натиск за опорочаване на мирния характер на протестите:

Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза. Затова снощи се обърнах с призив да бъде съхранен този толерантен характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир.

Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава.

Освен към протестиращите Плевнелиев се обръща и към органите на реда, които да "преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението."

Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред Парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те,

се казва още в изявлението.

Плевнелиев настоява МВР да посочи групите, провокиращи насилие, ако има такива, и да бъде потърсена съответната отговорност. Държавният глава е категоричен, че полицията трябва да запази толерантното си поведение към мирно протестиращите. 

Президентът се обръща и към политическите партии, които, по думите му, в създалата се кризисна ситуация предпочитат да прехвърлят вина и обвинения една на друга. 

Апелирам към политическите партии, представени в Парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната.

С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме.

В заключение президентът заявява, че е провел редица формални и неформални срещи и разговори, за да бъде намерено решение за изход създалата се политическа криза. Той припомня, че проведеният през февруарските протести КСНС е довел до конструктивен диалог и решения, за разлика от последния Съвет, при който не е имало разбирателство и диалог. 

Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Съвета по всяко време. Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво.

Призовавам за конструктивен и национално отговорен подход,

се казва в заключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews