Плевнелиев: Склонен съм на вето върху бюджета, ваканцията е без значение

30 юли 2013 в 19:36 4032 31

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет.

Склонен съм да наложа вето, но ще изчакам дебатите, заяви държавният глава в интервю за bTV.

Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено, каза още Плевнелиев.

Междувременно премиерът Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан подчертаха, че ако наложи вето, Плевнелиев ще стане първият български президент, спрял закон за бюджет или за актуализация на бюджет.

Няма да влезем в преговори с никого да подкрепи актуализацията на бюджета, заяви председателят на ДПС Лютви Местан след среща с премиера Пламен Орешарски.

Имаме много ясна политическа воля, която стои зад проекта за актуализация на бюджета. От тази актуализация зависят и редица социални плащания, решаването на редица проблеми на българския бизнес и на гражданите. Надявам се да няма вето, защото това ще бъде безпрецедентен акт. Ако има вето, ние ще повторим волята си, добави Лютви Местан.

Плевнелиев няма да се яви в комисията на Сидеров

В интервюто за bTV президентът каза още, че няма да се яви пред парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Ще поканим на разговор визираните в тефтерчето на Филип Златанов - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, самия Филип Златанов. Ще бъде поканен и президентът Росен Плевнелиев, както и неговата съветничка Димана Ранкова, съобщи днеспредседателят на комисията Волен Сидеров.

Ще способствам за разкриването на истината пред всеки компетентен орган, но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, каза Плевнелиев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!