МВР дебне за автора на сигнала срещу съдия Марковска

09 ноември 2012 в 22:22 2147 3

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

МВР извършва проверка, за да разкрие кой е авторът на сигнала срещу съдия Венета Марковска. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов пред bTV.

В сряда с писмо до министъра на вътрешните работи и главния прокурор съдия Венета Марковска поиска да бъде издирен соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев. Марковска настоява да бъде уведомена и за адреса на Колев.

Постъпила е молба от г-жа Венета Марковска, за да може все пак в един момент, тя може би иска да си търси правата и, когато един човек е написал един материал, който материал e входиран в парламента, като на писмото, на плика няма пощенски код от това, което е написано на плика, няма човек, който стои зад този сигнал, сами разбирате, че това винаги създава възможност да изпаднем в подобна спирала, която наблюдаваме и в момента относно потенциални кандидати за главен прокурор, обясни многословно Цветанов.

Сигналът на Георги Тонев Колев бе подаден в парламентарната правна комисия при първоначалното изслушване на кандидатурата на Марковска за Конституционния съд.

В сигнала се обяснява, че тя е ходатайствала пред зам. вътрешен министър за неин приятел - бизнесмен, който е замесен в скандал с полицаи. В колата на мъжа бил открит пропуск на Марковска за ВАС, когато тя е била зам.-председател на съда.

Проверка по задължение

Много ще е трудно да бъде установен човекът, защото пликът е постъпил в парламента. Незнайно по какъв начин. Незнайно по какъв начин той се е придвижил по съответните комисии, но ние все пак сме длъжни да предприемем действия за извършването на тази проверка, заяви в петък Цветанов.

Близкият до вътрешния министър Цветан Цветанов председател на Софийския градски съд Владимира Янева беше снимана в четвъртък вечерта от Mediapool.bg в компанията на зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска.

Официално и Марковска, и Янева са в болнични, но фотосът показва друго – срещата на двете в столично заведение явно има оздравяващ ефект.

На масата на двете съдийки присъстваше и мъж на средна възраст, силно приличащ на бизнесмена Георги Георгиев, чийто арест преди две години стана повод за журналистическо разследване, което е цитирано във внесения в парламента сигнал срещу Марковска преди избора й за конституционен съдия, твърди Mediapool.

„Аз съм Георги Колев“

В четвъртък във Facebook – в статуси на популярни журналисти и опозиционни политици, се появи “Писмо до Венета Марковска“, чиято автентичност трудно може да бъде проверена. В писмото се казва:

„Госпожо съдия,

Очевидно сте обезпокоена по-скоро от личността на автора на сигнала, а не от неговото съдържание, искам да Ви успокоя, че то не е анонимно. Аз съм Георги Колев…. Не знам обаче с какво този факт ще Ви помогне, тъй като междувременно истиността на въпросния сигнал бе потвърдена от зам.-министър Вучков в интервю за в-к Капитал от 4 ноември. Разбира се, нямам никакво намерение да Ви предоставям адреса си, тъй като очевидно в кръга на познатите Ви има хора със склонност към насилие, проявено дори срещу органи на властта.

Без уважение,

Георги Т. Колев“

В петък вечерта край езерото Ариана до Орлов мост се събраха привърженици на Facebook групата за оставка на Венета Марковска и Анастас Анастасов „Аз съм Георги Тонев!“.

Бяха издигнати и плакати с надписи: "Съдебната власт не е за богоизбрани" и „Марковска и Цветанов = Мафия!".

Асен Генов, който е създател на групата, обясни пред БГНЕС, че тя вече има над 500 членове, въпреки че е създадена вчера. Направена е заради несъгласието на хората да живеят в лъжа, обясни Генов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!