Борисов поиска оставката на Марковска

Александра Маркарян 05 ноември 2012 в 17:20 3168 5

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е поискал от новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска да подаде оставка заради реакцията на Европейската комисия срещу избора ú.

Това обяви самият Борисов след брифинга за срещата си с ливанския премиер Наджиб Микати.

Борисов е поискал Марковска да подаде оставка, ако ЕК продължава да твърди, че изборът ú е съмнителен и ако "има нещо, от което се срамува или ú петни името". Днес на пресконференция от ЕК ясно дадоха да се разбере, че продължават да смятат така.

"Ако е донос е много грозно, ако има капка истина правилното е да се оттегли", добави Борисов, визирайки множеството съмнения за корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние, които се появиха след номинацията на Марковска за Конституционния съд (КС).

Премиерът очаква случаят да е приключил до петък, но още днес побърза да разграничи себе си и ГЕРБ от номинацията на Марковска, одобрена с гласовете на депутатите на ГЕРБ в НС.

"Надявам се до петък да се развият отношенията и да има отговор от Европейската комисия. Ако  считат, че това е опорочен избор, аз лично разчитам на нея да не залага в следващата година проблеми в съдебната система. Разбра ме, много е разстроена, зле е със здравето и се надявам да ме е разбрала правилно. Без да ми е работа, това е работа на парламента, но след като упрекът от Брюксел винаги е към управляващите, без да имаме никаква вина в случая, аз съм я помолил така да постъпи. Това си е нейно право. "Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен", каза още Борисов.

В момента Марковска продължава да е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!