Кой кой е сред кандидатите за ВСС (изслушването на живо)

11 септември 2012 в 06:43 5203 1

Депутатите изслушват кандидатите за ВСС от парламентарната квота, Снимка: БГНЕС
Депутатите изслушват кандидатите за ВСС от парламентарната квота, Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси започна изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание в 10 ч.

На заседанието са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев. Покани са отправени и към посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и САЩ, ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова и постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, неправителствени организации.

В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения за членове на Висшия съдебен съвет. Въз основа на извършената проверка на документите на кандидатите за допустимост Комисията по правни въпроси реши до изслушването да бъдат допуснати всички предложени кандидати.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

 

На откритото заседание в пленарната зала Комисията по правни въпроси ще изслушва допуснатите кандидати, като поредността се определя по азбучен ред. Всеки кандидат ще бъде представен от народен представител, вносител на предложението за кандидатурата му. След това кандидатът лично ще се представи, като ще има възможност да допълни данни от професионалната си биография и да запознае членовете на комисията с концепцията си за работа като член на Висшия съдебен съвет в рамките на до 10 мин.

Депутатите от парламентарната комисия ще отправят въпроси към кандидата, включително и въз основа на становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации. След изчерпване на зададените въпроси в рамките на до 3 минути кандидатът за член на ВСС ще има възможност да отговори.

Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. Докладът ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември 2012 г. 

1. Бойко Рашков, кандидат на БСП. Бил е шеф на НслС, където в момента е следовател. Депутат е на червените. Член на ВСС от квотата на съдебната власт от 1997 до 1999 г.; бивш заместник-министър на правосъдието през 2008 г., председател на Националното бюро за контрол на СРС.

2. Валентина Драганова, издигната от ГЕРБ. Била е младши прокурор в Районната прокуратура в Ловеч, прокурор в Софийската градска прокуратура, прокурор във ВАП.

3. Васил Петров - кандидат на ДПС. В момента е адвокат. Бил е районен прокурор на Благоевград, до януари 2012 г. е инспектор в Инспектората към ВСС.

4. Владислав Славов, издигнат от "Синята коалиция". Бил е прокурор, бивш член на ВСС от парламентарната квота, зам. главен прокурор, шеф на ВАС и член по право на ВСС, член на КС.

5. Галина Пачовска-Карагьозова - кандидат на БСП. В момента е съдия във ВАС. Била е съдия, заместник-шеф на Софийския районен съд, съдия в Софийския градски съд.

6. Димитър Узунов, издигнат от РЗС и бивши членове на "Атака". Към момента е шеф на Районния съд в Сандански, където е работил като съдия.

7. Йордан Давчев, издигнат от "Атака". Сега е завеждащ отдел "Следствен" при Окръжната прокуратура в Пловдив. Бил е младши прокурор в Пловдив, зам. районен прокурор, районен прокурор, адвокат, директор на Окръжната следствена служба - Пловдив.

8. Каролина Михайлова - кандидат на ГЕРБ. В момента работи като оркъжен съдия във Варна. Работила е като шеф на Районната прокуратура в Попово.

9. Магдалена Лазарова-Проданова, издигната от ДПС. Сега е зам.-апелативен прокурор в София. Била е прокурор в Благоевград.

10. Мария Кузманова - кандидат на ГЕРБ. В момента е съдия в СГС. Била е съдия-изпълнител в Смолян, районен съдия в Мадан, инспектор по вписване, съдия в Софийския градски съд, инспектор в Инспектората към ВСС до 2012 г. и адвокат.

11. Надя Георгиева Пеловска-Дилкова, издигната от БСП. Сега е шеф на РС-Враца. Била е районен съдия във Враца.

12. Незабравка Стоева - кандидат на БСП. В момента е адвокат. Била е нотариус в Благоевград, районен съдия, шеф на общинския съвет на Благоевград, до януари 2012 г. е инспектор към Инспектората към ВСС.

13. Светла Петкова, издигната от ГЕРБ.В момента е председател на Шесто отделение при ВАС. Работила е като арбитър в Градския и Върховния държавен арбитраж, прокурор в Главната прокуратура, съдия във ВАС, шеф на Първо отделение при ВАС, зам.-председател на ВАС.

14. Соня Найденова - кандидат от ГЕРБ. Била е съдия в Софийския районен съд, в СГС е с ранг на апелативен съдия.

15. Тодор Мерджанов, издигнат от бивши депутати от РЗС и "Атака". Сега е прокурор във ВАП. Била е районен прокурор в Панагюрище и Велинград, прокурор в Благоевград и Апелативната прокуратура в София.

16. Юлиана Колева - кандидат и депутат на ГЕРБ. Била е съдия в Сливен и адвокат.

17. Ясен Тодоров, издигнат от "Атака". Следовател в звено "Противодействие на корупцията и данъчно-финансовите измами" към СГП. Работил е в Столичната следствена служба, бил е инспектор в Инспектората към ВСС.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!