Исканията на протеста: Парламентът да остане

Последна промяна на 23 февруари 2013 в 16:57 23377 69

Срещата в Сливен. Снимка: БГНЕС
Срещата в Сливен. Снимка: БГНЕС

Парламентът да не се разпуска. Президентът да не назначава служебно правителство, а програмно, което да започне спешни мерки, поискаха в декларация представителите на 25 протестиращи градове, които се събраха в Сливен.

Исканията са:

1. Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток - клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките.

2. Намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия. 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ "Козлодуй" да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

3. Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви.

4. Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции. 

5. Разсекретяване на всички договори на производители на електроенергия за вътрешния пазар.

6. Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.

7. Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

8. 50% гражданска квота в ДКЕВР.

9. Индивидуални договори с топлофикациите. Всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие. 

10. Индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия.

11. Премахване на понятието "прогнозно количество".

12. Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

13. Премахване на дружествата за топлинно счетоводство.

14. Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода.

15. Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.

Тъй като президентът Росен Плевнелиев остава единственият легитимен представител на държавата, от него протестът ще поиска удължаване работата на парламента. "Не искаме предсрочни избори. Не искаме служебен кабинет. Искаме програмно правителство с програма от гореизброените 15 точки".

Другите искания са: обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него.

Протестиращите искат още:

1. Промени на изборния закон;

2. Преминаване от пропорционална към мажоритарна система;

3. Процедура за отзоваване на депутати;

4. Народните представители да носят наказателна отговорност за действията си;

5. Гражданска квота във всички държавни и регулаторни органи.

Янко Петров призова полицията да осигури солиден кордон за президента Плевнелиев, за да може той спокойно да слезе при протестиращите, както обеща, и те да му връчат исканията си. Ако той не направи това, протестиращите ще ги заведат в деловодството, но никой от тях няма да се качва при президента. "Няма да преговаряме. Ние с терористи не преговаряме."

На въпроса кои са терористите цялата зала започна да крещи: "Всички политици".

Янко Петров призова цяла България да излезе на протест в неделя в 11 часа. "Не правим партия. Оставаме с хоризонтална структура. Нямаме имена, но имаме лица", каза Петров.

Друг от протестиращите взе думата и каза, че едва удържат хората в що-годе мирни протести. "Ако има служебно правителство, протестът става неконтролируем. Нека ги е страх от нас", заплаши той.

Друг от лидерите на протеста съобщи, че имената на всички организационни комитети в страната са изпратени на големите западни медии и правозащитни организации. "Ако пак опитат натиск към нас, нека знаят, че целият свят ще разбере".

Декларацията и речите бяха многократно прекъсвани от скандирания "Българи юнаци!" и "Да живее България". Преди да прочетат декларацията си, представителите на стачката се наредиха за обща снимка, за да видят всички лицата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 14:37

Кво стана мишоци? Бетонирахте ли комунягите, и червената енергийна мафия, което беше основната задача на Ангел Славчев? Човека, сега добре си живее. За няма и година доходите му скочиха многократно а? хахахаха, нямам търпение д аму видя мутрата и в на барек дудуков нааканата партия.

25.02 2013 в 16:57

Отмениха преференциалния вот. Мажоритарния вот беше една недомислица, скалъпена набързо от Сергей за да се изкривява вота през 2009 г.

25.02 2013 в 16:54

А Вие ще се доверите ли на майстора, дето ви е потрошил къщата, все пак да остане, да я ремонтира още 3 месеца?
Понеже сте си го избрали, все пак по препъръка на ваша приятелка, и е неудобно да си признаете, че сте сбъркали в избора?
Или `щото ви домързя да търсите друг ?

25.02 2013 в 16:51

То май това се предлага - като през тодорово време + избор чрез мажоритарен вот, отзоваване, депутати 400 послушковци-анонимници, представители на "народа", които вдигат ръка покорно и се скриват като мишоци след кратка сесия на която са "одобрили" исканията на "най-равния" измежду всички равни.
Ех, народе ...

25.02 2013 в 16:47

Във всеки общински съвет е същото. Резултатът го виждаме, данъците растат, зелените площи изчезват, богатите избраници със скъпи коли се увеличават.

25.02 2013 в 16:44

Аа, съвсем усетно си беше, недейте така. "Духовните водачи на протеста" се съгласиха начаса, с това предложение, понеже повярваха, че те ще диктуват, а парламента ще изпълнява. Все пак, да не забравяме, че същите дето протестират най- гръмогласно, са го избрали тоя състав от 240 избраника, със собствения си вот.
Сещам се онова за кифтетата и реването, ама ...

25.02 2013 в 16:40

Конституционния съд е един, и не е част от съдебната система.
Все пак предложението за правото на всеки гражданин да сезира Конституционния съд (така нар. "конституционна жалба") е нещо съвсем разумно и тривиално в целия нормален свят. Защо при нас това се спести през 1991-2013 г. всеки може да си отговори сам.
Мажоритарния вот при лашкането от едната крайност в друга, каквато е характерна тук и при мафиотско-клиентелисткия манталитет е само за затвърждаване на порочния модел, при това допълнително изкривен.
Отзоваването пък е само допълнителен трик за да могат малцината несъгласни със статуквото да бъдат отстранени от играта, по същия изкривен начин, по-който другите да влизат през задната врата. Тия щуротии ги имаше по тодорово време, и никой не беше отзован.

25.02 2013 в 16:28

Ех, моме, а аз наивно мислех, че 89 е радикално предложение, ама чак пък 29, то половината общински съвети в България са толкова.

24.02 2013 в 23:23

Не намирам логика... Искаш да не ти скубят джоба, да не ти щавят държавата, да работят за твоят (нашият) социален разтеж и развитие, тоест, да ти мислят доброто... И искаш да им даваш по 3000- 4000 лв. заплати!?
Я се зАмисли.

24.02 2013 в 13:01

Ха-ха - смешен си!:)
Чети:
Съд за всички правителства, знаете ли какво означава?! - Гражданска война, предизвикана поради бъдещите интереси на същите бивши правителства!!!
Днешният ден е ключов за предстоящите решения, които ще вземат другарите срещу България, ако ТЯ тръгне да им се изплъзва!!!
Най-вероятно ще предизвикат, анархия, срив в доверието след скорострелно свикано ВНС, чрез раздори и компромати в него - не случайно го искат да бъде свикано веднага, а не след две правителства, когато всички ще сме готови за такова!!! И най-накрая, Приятели, падането на Валутния борд, нещо което със сигурност ще Ви изкара на улицата, оперирани от разум и надежда!!!
В завършек на казаното: всички следи ще бъдат замазани от Прехода, нищо че не можаха да предизвикат етническа война в България, може би и за нея не е късно, имайки в предвид, последните проблясъци на гербаджиите и на Метви-Лютви-Ахмедовците, под пряката диктовка на всичката отличена комунистическа сган!!!
Ако се съберете над 100 000 души, поискайте веднага ЛУСТРАЦИЯ, за да изринете поне половината плява, иначе Ви чакат интересни и дълги години!!!

________________________________________________

"Ако истината, която съм казал, Ви изглежда"Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 
X