Столичният форум прие част от решенията в Сливен

Последна промяна на 23 февруари 2013 в 19:28 1534 7

Дебати в София. Снимка: Сергей Антонов
Дебати в София. Снимка: Сергей Антонов

След близо осем часа дебати представители на протестиращите, събрали се на дискусия в София, взеха решение да обединят усилията си заедно с инициативния комитет от Сливен. 

Дискусията мина при постоянно надговаряне и опит всеки да наложи своето мнение, което на моменти наложи инициаторите на форума да предлагат изгонването на хората, които не спазват реда.

Част от исканията, които ще бъдат формулирани от протестиращите до президента, съвпаднаха с приетите в Сливен решения.

Единственото предложение, около което нямаше спор, беше да се изиска от президента да не разпуска парламента, а депутатите да направят промени в Изборния кодекс, където да бъде позволено участие на гражданите в управлението, като бъде разкрита гражданска квота от 50%. Протестиращите искат и промени в Конституцията, като бъде отменен член 12, който не позволява пряко участие на гражданите в управлението. 

Кръглата маса днес поиска изборните списъци да бъдат очистени от мъртвите души.

Сред исканията ще бъде записано и настояване за регистриране на национален граждански съвет, търсене на наказателна отговорност от виновните политици на прехода, които са пряко виновни за политическата и икономическа криза в страната. Друго решение е ДКЕВР да отмени 13-процентното увеличение на тока.

Взето беше и решение протестите да останат ежедневни и да не престават, докато не бъдат приети исканията.

Инициаторите на кръглага маса в София бяха актьорът Андрей Слабаков, Десислава Петрова и Кристиян Коев. Те заявиха, че ресторантът, в който се проведе срещата, е преотстъпен безвъзмездно от неговия собственик.

В дискусията участие взе проф. Михаил Константинов председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" - държавното дружество, което се занимава с броенето на бюлетините. Той обясни, че, ако се върви към искания за свикване на Велико народно събрание, трябва да се спазват регламентите на сега действащата Конституция. 

"Каквито и действия да предприемаме, трябва да стъпваме върху него. Другото предполага хаос. Конституцията в глава 9 предвижда, че изменение на конституцията се стартира от 1/2 от НС. Тоест 120 души. Това се случва на основа на проект. Свиква се ВНС, след което се разпуска. Освен това 2/3 от Народното събрание трябва да подкрепят инициативата, е записано в чл. 162-164 от Конституцията. След което до 3 месеца се разпуска Народното събрание и се свиква ВНС, което е от 400 души. То решава въпросите, поставени в проекта и същевременно изпълнява функциите на обикновено НС. След като вземе решение, се саморазпуска. Това са законните стъпки", каза той.

Константинов заяви, че без да се допитва до никого, ще назначи в Информационно обслужване двама представители на гражданското общество, които пряко да следят процеса по преброяване на гласовете. 

Дискусията се обедини и около идеята, че исканията им трябва да бъдат насочени срещу всички монополи - топлофикациите, ВиК-дружествата, банките, НЗОК, а не само към ЕРП-та. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2013 в 18:36

Това са подставени лица!Кристиан Коев е един психично болен човек митоман!Слабаков-алкохолик!Кой интересно би ги избрал за представители?Стига сте ни вземали за идиоти!Аман от подкупни медии!

24.02 2013 в 15:19

ПЪРВА ТОЧКА трябва да бъде: Незабавно отваряне на всички досиета на ДС. Иначе пак ще са вътре. Докато това не стане, няма никакви шансове.

23.02 2013 в 23:32

Харесват ми всички предложения!!!Аз съм ЗА!!! Особено 50% гражданска квота в управлението!!ДКЕВР да отмени веднага 13% от увеличението на тока и гражданско присъствие и контрол в дейността на ДКЕВР!!!Протестите да останат ежедневни до осъществяване на всички искания които трябва да са не само срещу ЕРП-тата но и срещу всички монополи!! Не забравяйте до победата!!!

23.02 2013 в 23:11

Абе, нека всеки, който иска да помага - да го прави!!!

От какво ви е страх толкова??? Идеите са толкова кристално ясни, че никакво объркване не е възможно и всяка крачка напред е желана!

23.02 2013 в 21:32

Десислав Петров и Кристиянa Коевa - Уффф! Докога ще ни представляват обратни хора.

23.02 2013 в 21:12

КОИ СА ТИЯ? ПАК СТАРИТЕ!!! КОЙ ГИ Е ИЗБРАЛ ЗА НАШ ГЛАС? НИКОЙ!!!

23.02 2013 в 20:56

Е,тея са хората на ГЕРБ......
 
X