Инвеститорите в екоенергия се заканиха на кабинета

Николай Марченко 14 ноември 2012 в 12:55 1888 1

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

България е на път да бъде лишена от еврофондовете и да започне да плаща глоби между 50 и 100 хил. евро на ден поради нарушаване на договора за членство в Европейския съюз (ЕС), заявиха днес от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) и Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА).

Двете организации вече успяха да провокират проверка от Еврокомисията (ЕК) на въведената такса достъп за зелените централи до елетроенергийната мрежа от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според Димитър Кюмюрджиев от Софийска адвокатска колегия налице е „нежеланието на регулатора да спази договора с ЕС" чрез въвеждане на механизми, нарушаващи конкуренцията в енергийния сектор. „Ако, не дай си боже, Еврокомисията признае наличие на държавна помощ, тогава България ще влезе в процедура по нарушаване на договора – автоматично намаляване на еврофондовете и глоби от 50 до 100 хил. евро на ден“, категоричен бе той.

Според него неправомерната по закононодателството на ЕС държавна помощ в случая е към Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните предприятия (ЕРП-тата), на които им се спестяват разходите за присъединяване на централите от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Юристът на ВЕИ-производителите смята, че ЕСО и ЕРП–тата са подали идентично писмо към ДКЕВР в средата на септември, с което накараха регулатора да въведе прословутата цена за достъп. „За мен това си е чисто картелно споразумение, като в последния момент предприятията бенефициенти се сещат. Ако отворите писмото на ЕРП–тата, то е едно към едно – то е copy-paste, един и същ човек го е писал“, твърди Кюмюрджиев.

 Таксата като PR aкция на правителството

 Зам.-шефът на БГВЕА Мариана Янева пък поясни, че оттам са изпратили на 25 октомври писмо до департамента по конкуренция на Еврокомисията (ЕК). Според нея е нарушен чл. 16 от Евродирективата за насърчаване на ВЕИ. „Въвеждането на такса от 40% е дискриминация спрямо единствено този източник на енергия“, коментира тя.

Янева обвини ЕСО и ЕРП–тата за прехвърляне на разходите от едно дружество на друго, което е кръстосано субсидиране. „Това е едно PR съобщение на правителството – тези, които предизвикват разходите, ще си ги плащат или ще има ново поскъпване на енергията“, каза още тя.

Според нея налице е и „политическо говорене“ по темата от страна на управляващите. „Дали този бум наистина е бил непридвидим или някой реши да спечели от това, защото липсва информация по темата“, пита реторично Мариана Янева.

 Липсата на прозрачност

Според председателя на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов липсата на достъп до информацията се изразява и в това, че не им се позволява да видят писмaта на трите ЕРП-та (ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про) и ЕСО до ДКЕВР. „За да се знае какво се случва в България, трябва да има някаква доза прозрачност“, смята той.

Никола Газдов също така спомена, че е налице масирана атака срещу зелените инвеститори от страна на правителството и заинтересованите кръгове. „Чудя се, дали това не е стратегия за фалиране на голям брой производители, които после да бъдат изкупувани на половин цена. Вече се носят и подобни слухове“, каза Газдов. Виновните според него са държавата в лицето на Народното събрание (НС) и най-вече регулаторът.

Бизнесменът припомни, че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев все още не знае за колко мегавата са общо присъединените зелените мощности през последната година, за да може да изчисли коректно таксата: „Изказванията на господин Семерджиев варират от 600 до 800 мегавата, което разбирате, че е доста голяма разлика“. „Това все едно да ви кажа, че не знам колко пари ми дължите, но ще ви събирам от 2 до 39 процента от заплатите и докато съдът реши, ще ми плащате“, иронизира Газдов.

 ЕРП-тата „рекетират“ производителите?

 Никола Газдов обвини и ЕРП-тата в натиск върху ВЕИ-производителите, като окачестви това като „рекет“. „Знаете, че Еврокомисията вече проверява България, но това, което не знаете е, че ЕРП-тата вече предлагат на всички 1200 производители да подпишат нови анекси и договори за достъп до мрежата“, каза той. Шефът на БФА спомена, че най-напред в натиска за нови договори отиде австрийското енергодружество у нас „EВН България“. „Най-вече това се вижда при EVN, която се смяташе за най-демократичната компания в сектора у нас. За съжаление, това вече не е така“, каза той.

Според него компанията дори заплашва ВЕИ-производителите да ги изключи от мрежата, ако не подпишат новите договори. „Не трябва в нарушение на закона да се предлагат някакви рекетьорски договори“, категоричен бе Никола Газдов. От думите му става ясно, че след като зелените централи са принудени да плащат новите такси и да продават на по-ниски цени на Националната електрическа компания (НЕК), изключването им от мрежата ще увеличи разходите им от 40% на 100%. Тъй като трябва да покриват задълженията към банките, някои от тях започват да се поддават на натиска и да подписват.

 

 

 

 

 

 

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки