Семерджиев: Такса "достъп" е справедлива

06 ноември 2012 в 11:51 2011 2

Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив

Въведената такса за достъп до електропреносната мрежа на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници е справедлива.

Това заяви днес пред БНТ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Атанас Семерджиев.

"С въвеждането на цената за достъп, ние разпределяме тежестта за поскъпването на електроенергията по начин, който считаме, че е справедлив. Разбира се тези цени са временни на този етап, трябва да измине по-дълъг период от време, да се уточнят тези разходи", обясни той.

Единственият фактор, който би могъл да повлияе на цената на електроенергията, е голямото количество възобновяеми енергийни източници, които трябва да се изкупуват на преференциални цени. На този етап няма друга причина за поскъпване, допълни Семерджиев.

Ако се вдигне много цената на парниковите емисии, която е пазарна величина, ще има поскъпване, но дори и тогава има резерви да се омекоти този удар, поясни още председателят на ДКЕВР и повтори, че "най-основната и най-важна причина, която може да доведе до поскъпване на тока са голямото количество фотоволтаични паркове, които бяха присъединени към мрежата.

Изказването на Семерджиев идва след като стана ясно, че банкерите в България и посланиците на 15 държави застанаха срещу въвежданата от ДКЕВР такса. В писмото на посланиците, пратено на 8 октомври до енергийния министър и до неговия колега - вицепремиера Дянков, заявяват опасенията си от изтегляне на чуждестранни инвеститори от България, както и за това, че от таксата е застрашена и банковата система - основен кредитор на проекти.

"Налагането на тези такси ще доведе до намаляване на възвращаемостта на инвестициите с до 39%, тъй като таксата действа с обратна сила на въведените преди това преференциални такси…

На мнение сме, че подобно решение е крайно непродуктивно и може да застраши бъдещите чуждестранни инвестиции в България не само в областта на ВЕИ. Инвестициите в този сектор, които са в рамките на няколко милиона евро, са направени от инвеститори от нашите страни. Те са финансирани от международни и национални банки, а кредитите са базирани на специфични бизнес планове, съобразени с действащото българско законодателство. Решението на ДКЕВР от 14 септември тази година обезсилва тези бизнес планове и подлага на риск значителна част от направените инвестиции.

В резултат на това имиджът на България като държава, осигуряваща стабилни законови основи за чуждестранните инвестиции, може да бъде поставен в риск", се казва в писмото на посланиците, на което до момента отговор не е даден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews