На килимчето пред министъра Семерджиев се отметна от скъпия ток

31 октомври 2012 в 14:57 2141 4

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев привика "на килимчето" днес председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, за да обясни дали наистина е имал предвид, че увеличението на цените на електроенергията догодина ще е 3%-4% само поради добавката за зелена енергия.

"Поканих регулатора тук, за да разбера дали точно това е имал предвид. Това, което разбрах от него е, че е изказал една хипотеза на случай, ако не беше въведена цена за достъп за ВЕИ (възобновяемите енергийни източници)", отсече министърът на извънреден брифинг. Според него медиите не са разбрали правилно шефа на ДКЕВР след вчерашното заседание на комисията. 

 Делян Добрев: Цената няма да скочи

Енергийният министър подчерта, че нямало никакви предпоставки за увеличаване на цените на тока от юли 2013 г. "Има само допълнителни разходи, предизвикани от самите производители", каза Делян Добрев. Според думите му дори не се очаквали нови ВЕИ-проекти до края на регулаторния период, които да повишат цената за крайния потребител. "Охладихме този ентусиазъм за нови ВЕИ-проекти. Въведохме ред в сектора", похвали се министърът. 

Добрев бе категоричен, че нямало да има проблем нито с посланиците на страните, инвестирали най-много в зелената енергетика у нас (САЩ, Китай, Япония, Германия, Чехия и др.), нито с Еврокомисията (ЕК), разследваща казуса. "Тази наша позиция получи разбиране от страна на посланиците. Що се касае  до ЕК, то ние нямаме такава информация (за разследването - бел. ред.), но когато имаме, ще им обясним", категоричен бе министърът. Според него въвеждането на такса за ВЕИ е "по-справедливо" от варианта, избран в Чехия - там държавата въвела данък върху зелената енергия. 

 Шефът на ДКЕВР: Таксата пази тока евтин  

Шефът на регулатора Ангел Семерджиев пък реши да не коментира думите си за по-скъпия ток, а просто да започне с оправдания - според него, ако се запазят цените за достъп и няма нови присъединявания на зелени централи, цената нямало да се вдига. "Крайната цена за потребителите няма да се вдига, малко се притеснявам да прогнозирам за лекото им намаление, ако цената за достъп се намали", каза Семерджиев. Според него ДКЕВР можел да влияе само върху "благоприятните фактори" извън международните пазари. Семерджиев добави, че от 2010 г. цените по веригата се намалявали така, че да имат минимален ефект върху крайния потребител. 

Ангел Семерджиев оправда въвеждането на таксата за ВЕИ "на тъмно" с това, че тя съществува в Закона за енергетиката (ЗЕ) още от 2006 г. и просто не се въвеждала поради липса на комуникация между ВЕИ-производителите и електроразпределителните предприятия (ЕРП-та). Освен това виновни били ЕРП-тата, които са дали своите прогнози към април, а масовото присъединяване започнало през май-юни, за да се включат преди намаляването на преференциалните цени от 1 юли. Той обвини и производителите за това, че "раздробявали" своите проекти на такива под 5 мегавата, за да не влизат в регулаторната рамка на ДКЕВР. 

Семерджиев отговори и на обвиненията на ВЕИ-инвеститорите и банкерите, събрали се днес в хотел "Шератон". Според тях ДКЕВР и МИЕТ удрят целия инвестиционен климат в страната. "Инвестиции се правят в много сектори - няма домакинство или сектор, който ще се радва на по-скъпа енергия", каза шефът на ДКЕВР. 

 ГЕРБ: Публикациите за скока не са верни

На брифинга присъстваха и депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев и Деян Червенкондев, членуващи в новосформираната комисия за контрол над ДКЕВР. Те съобщиха, че на утрешното първо заседание на комисията ще се заемат с този казус и побързаха да уверят, че медиите не "разбрали правилно господин Семерджиев". "Така че тези публикации трябва да бъдат забравени", отсече Димитър Главчев от комисията. 

Николай Марченко 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови