Банкери и посланици срещу властта заради такса достъп

Юлиан Христов 02 ноември 2012 в 12:55 2542 4

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

Банкерите в България и посланиците на 15 държави застанаха срещу въвежданата от ДКЕВР такса за достъп до електропреносната мрежа единствено за производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Посланиците на Великобритания, Германия, Франция, Китай,  Финландия, Ирландия, Корея, Португалия, Турция, Белгия, Дания, Гърция, Италия, Литва и Словакия са изпратили изключително остро писмо до двама министри - Симеон Дянков и Делян Добрев, в което почти в прав текст се заявява, че държавата ни гони чуждестранни инвеститори, поставя в риск инвестиции за милиони евро и поставя под съмнение образа си на държава, осигуряваща стабилни законови основи за чуждестранните инвестиции.

Писмото на посланиците е изпратено още на 8 октомври. До момента властта мълчи за него.

Българските банкери, обединени в Асоциация на банките в България, пък са изпратили писмо директно до премиера Бойко Борисов със същата теза и искане за среща с премиера.

 

Ето какво пишат посланиците:

"Налагането на тези такси ще доведе до намаляване на възвращаемостта на инвестициите с до 39%, тъй като таксата действа с обратна сила на въведените преди това преференциални такси...

На мнение сме, че подобно решение е крайно непродуктивно и може да застраши бъдещите чуждестранни инвестиции в България не само в областта на ВЕИ. Инвестициите в този сектор, които са в рамките на няколко милиона евро, са направени от инвеститори от нашите страни. Те са финансирани от международни и национални банки, а кредитите са базирани на специфични бизнес планове, съобразени с действащото българско законодателство. Решението на ДКЕВР от 14 септември тази година обезсилва тези бизнес планове и подлага на риск значителна част от направените инвестиции.

В резултат на това имиджът на България като държава, осигуряваща стабилни законови основи за чуждестранните инвестиции, може да бъде поставен в риск."

В писмото се посочва още, че не са изключени негативни ефекти върху банковата система както в страната, а така също и за чуждестранните банки. Посланиците настояват за незабавна намеса на изпълнителната власт в този проблем "така че стартиралите инвестиционни проекти да останат жизнеспособни", а доверието в чуждестранните инвеститори да бъде възстановено.

 

В писмото си пък банкерите пишат, че въведената такса ще доведе инвеститори до невъзможността да обслужват кредитите си, което ще окаже негативен ефект и върху банките кредитори, пишат банкерите.

"Решението на ДКЕВР на практика налага а част от производителите на енергия допълнителни разходи за достъп до преносните и разпределителните мрежи, без същевременно да отчита вече съставените бизнес планове, съдържащи планираните разходи и инвестиции по дейността", пише още в писмото.

Именно на основата на тези бизнес планове са били отпуснати близо 2 млрд. лв. кредити, а нарушаването на изпълнението им ще доведе до спад в доходността на стартиралите проекти с 20 до 40%, пишат те.

"Бихме искали да подчертаем, че повишаването на риска по тези проекти би имало неблагоприятни последици, както за инвеститорите в такива проекти, така и за банките, които са ги финансирали", пише в писмото.

Банкерите са категорични, че подобни проекти, финансирани от банки носят риск от влошаване на кредитните им портфейли, което в случая задължава банките на провизират кредитите. Това от своя страна означава непредвиден разход за банката, намаляване на капиталовата база и ресурса ѝ за кредитиране.

"Промяната на предварително регламентирани отношения и условия има силно отражение върху рисковия профил на страната, създавайки негативен прецедент, което несъмнено ще се отрази неблагоприятно върху цялостната оценка за икономическата среда и инвестиционния климат в България", се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови