Семерджиев обвини ВЕИ-централите в щети за 0.7 млрд. лв.

Николай Марченко 01 ноември 2012 в 16:18 2650 1

Ангел Семерджиев  Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев Снимка: БГНЕС

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници са нанесли щети за 700 млн. лева на енергийната система на България, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе изслушан от парламентарната комисия за наблюдение на ДКЕВР заради въвеждането на такса достъп (т. нар. временни цени за достъп), а изказването му бе провокирано от въпрос на Пенко Пенков, член на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) за дефицита за покриване на инвестициите за присъединяване.

Само преди месец Семерджиев говореше за много по-малки разходи - около 280 млн. лв.

Според него, дефицитът трябвало да се уточнява в зависимост от периода на годината: „Фотоволтаичните компании работят повече през лятото и по-малко през зимата, затова оценката трябва да се прави на годишна база”.

За по-малко от 2 г. - от обнародването на първия вариант за Закон за енергията от ВЕИ досега - броят на слънчевите централи рязко се е увеличил, стана ясно от думите на Семерджиев.

 

Виновни – всички, освен ДКЕВР

Присъединяването на ВЕИ - централите към системата водело до „намалено производство на базови мощности“. 

Разходите на НЕК за балансиране на енергийната система били завишени – трябвало да бъдат спирани други конвенционални източници, „в това число и базови източници“, а в същото време цялото произведено от ВЕИ количество се изкупувало.

Статиската на ДКЕВР сочи, че към момента с лицензи работели едва 119.1 мегавата мощности (от общо 820 присъединени м.г. - бел. ред.) с разрешения за ползване в съответствие с лицензионния режим.

"Образуваните от ДКЕВР цени бяха на база прогнозите в заявленията на електроразпределителните дружества. В крайна сметка се наложи корекция на зелената добавка и увеличихме крайната цена с 13.6% средно", посочи Семерджиев.

Бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от Коалиция за България Петър Димитров обаче опонира. Той заяви, че ДКЕВР са направили грешка.

 

Производители: Чувстваме се наказани!

„Фотоволтаичните компании се чувстваме наказани за това, че сме инвестирали“, обърна се към шефа на ДКЕВР членът на УС на БФА Пенко Пенков.

Според Пенков, ВЕИ – инвеститорите не са длъжни да плащат нововъведените такси, тъй като става въпрос за дефицит и разходи в системата поради недостатъчно високата цена на зелената компонента, която отскоро е в сметките на всеки краен потребител.

„Те не са свързани с увеличените преки разходи на самите дружества. Става дума за дефицит, който е в дружеството – краен снабдител, и е свързан с плащанията към нас, а не с допълнителен разход за това, че ние съществуваме”, категоричен бе Пенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!