Янев се среща с главния прокурор под заплаха за бомба

Юлиан Христов 11 февруари 2013 в 10:11 2038 1

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Заплаха за бомба бе получена в Съдебната палата в столицата в 9:27 ч тази сутрин, половин час преди планираната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с председателя на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев.

Предупреждението за поставено взривно устройство дошло по актуалната напоследък схема - анонимен глас съобщил за бомба на телефона за спешни повиквания 112. Служителите на съдебната охрана спряха достъпа до палатата, но хората вътре не бяха евакуирани.  След срещата си с главния прокурор Янев заяви, че не вижда връзка между сигнала за бомба и посещението му при Цацаров, като каза, че на ситуацията не трябва да се придава "екзотичен характер". 

Трима прокурори и четирима министри прикривали корупционна схема

Трима прокурори са виновни са прекратяването на дело, от което е видно, че държавата е ощетена с 90 млн. лв. от "трайна корупционна схема за износ на електроенергия" в периода 2004-2007 година. Този сигнал беше подаден от Янев в прокуратурата днес, след като неговата комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта разсекрети документи по прекратени разследвания. 

Той обяви имената на тримата прокурори виновни за това прокурори - Георги Тафров от Софийска градска прокуратура (СГП), Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура (САС) и прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Христо Граматиков. По думите му, благодарение на тримата, делото е спряно, въпреки сериозните експертизи, приложени към него. Янев заяви, че тримата са работили под политически натиск, платен им е подкуп или вероятно са били контролирани и по двата начина. Така те са нарушавали принципа на случайно разпределение на делата, като целта им била делото да попадне под техен надзор. В крайна сметка разследването било прекратено през септември 2012 година, въпреки сериозните доказателства по него.

В същото време прокурор Ненков отстранил от разследването колегата си Пламен Панайотов, като по този начин делото било "хвърлено във фризера". 

Според Янев четирима енергийни министри от Румен Овчаров до сега, са оставили функционирането на схемата. Става въпрос за продажба на електричество на швейцарската компания EFT. Договорът на компанията бил за продажбата на ток на обща стойност 316 млн. евро.

Прокуратурата изненадана

След като документите по делото постъпиха в парламентарната комисия от прокуратурата, сега те се връщат отново при нея. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че е изненадан от сигнала, който според него бил много обстоятелствен и подробен. Той обеща документите, въпреки огромния им обем от 35 тома, да бъдат прегледани до края на седмицата. 

 "Не съм изненадан, че името на Стойчо Ненков изкача от какъвто и да е скандал", каза Сарафов.  Той допълни, че в четвъртък Ненков е отстранен като прокурор, а останалите двама, посочени от Янев, все още са на работа. Ако бъдат установени нередности по сигнала обаче, вероятно те също ще бъдат отстранени.

На срещата с главния прокурор не е коментирана темата за заплаха срещу Яне Янев, отправена му от прокурор. Миналата седмица лидерът на РЗС обяви, че във връзка с разсекретяването на документи по въпросното разследване е получил заплахи по телефона, а сред заплашилите го имало и прокурори.  По думите му един от тях бил обвинител по афера, която стигнала до Брюксел. Тогава той обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор.

В четвъртък в комисията за корупцията по високите етажи на властта ще бъдат изслушани шефовете на електроразпределителните дружества у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!