"Движение БГ": Решението на КС за Пеевски е правна абракадабра

Последна промяна на 09 октомври 2013 в 12:44 3448 6

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Решението на Конституционния съд по казуса с депутатското място на Делян Пеевски е правна абракадабра, която води до рушене на държавността.

Такава е позицията на "Движение България на гражданите", изразена от юристът Йонко Грозев и изпратена до медиите.

Според Грозев решението за връщането на Пеевски в парламента е скандално от правна гледна точка. По думите на юриста двата основни въпроса, които магистратите е трябвало да вземат под внимание, са - кога Делян Пеевски спира да е народен представител и кога започва да е председател на ДАНС.

"Шестима конституционни съдии обаче, вместо отговор на тези прости въпроси, дават една правна абракадабра, лишена от логика, с което създават три правни абсурда", посочват в позицията си "Движение БГ".

OFFNews публикува в пълен вид причините, изтъкнати от "Движение БГ", както и правната аргументация, която дава Йонко Грозев:

1. Позволяват Народното събрание да отменя свои актове, въпреки закона

За да постигнат поръчания им резултат, шестимата съдии не дават никакъв отговор на въпроса кога Делян Пеевски е престанал да е председател на ДАНС. 

Парламентът не може да си отмени решението, с обратна сила, както твърди, че е направило. По закон Народното събрание има много ясно разписани правомощия - да избира председател и да прекратява предсрочно мандата му при определени условия. И това е така, за да има яснота кога, кой заема такъв важен пост в държавата. Иначе, съвсем очевидно ще настане хаос. Най-малкото, защото отменяне на решение за избор на ръководство отменя всички решения на въпросния орган.

Тези ясно разписани правомощия на Народното събрание обаче, никак не се връзват с поръчката г-н Пеевски да бъде върнат като депутат. Ето защо въпросът удобно не е обсъден изобщо, с обяснението, че в искането до съда този въпрос не е посочен изрично. Как тогава шестимата съдии приемат че г-н Пеевски вече не е председател на ДАНС, за да няма и в настоящия момент несъвместимост? Tяхното решение така и не ни казва това.

2. Позволяват някой сам да може да избира дали да е депутат, шеф на ДАНС или и двете, въпреки, че е подал оставка като едното и е положил клетва като другото

За да постигнат поръчания им резултат, шестимата конституционни съдии сътворяват още един правен абсурд. Според тях решението на Народното събрание да избере г-н Пеевски за председател на ДАНС, подадената от него оставка като народен представител и полагането на клетва пред парламента като шеф на ДАНС по никакъв начин не означават, че той е престанал да е народен представител и е станал шеф на ДАНС. В никакъв случай. Тези действия само създават една възможност за г-н Пеевски да си избере дали иска да бъде народен представител или иска да бъде председател на ДАНС. Въпрос на негов свободен избор. А докато избира, може да бъде и двете. И за да бъде абсурдът още по-голям, няма и никакъв срок докога той може да размисля по темата. Ако никой не оспори това положение пред КС, то може да продължи без никакво ограничение във времето. Това, съвсем сериозно ни твърдят шестима конституционни съдии.

3. Позволяват обикновен закон да измени Конституцията

Освен че няма връзка със здравия разум, това решение е в противоречие и с предходната практика на Конституционния съд. Обяснението за промяната в прилагането на Конституцията е ... приетият преди няколко години закон за конфликт на интереси. Или с други думи, Конституцията е изменена с обикновен закон. Резултатът от всичко това? Съвсем ясен. Разрушаване на държавността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2013 в 17:11

Цацаров да подава оставка,като какъв обсъжда проблеми и политики в ДАНС щом Пеевски не е станал шеф?Той не знае ли законите,а ако не знае още по-зле!Ега ти държавата скапана!ОСТАВКА!!!

09.10 2013 в 15:25

+1 !!!

09.10 2013 в 15:02

Държавата е мъртва.
Вицовете вече са самата истина.
Суверенът е превърнат във виц от спектъра на черния хумор.
"Мъдрият" народ умрял от страх пълзи към гроба си.

09.10 2013 в 13:57

Ми и КС нямаме. Кво толкова...Свиканали сме. Нали, "връщачо на държавността" Станишев?

09.10 2013 в 13:51

Срам г-да НЕсъдии!!!

09.10 2013 в 13:40

Простичко и ясно е обяснил всичко Грозев. Няма какво повече да се каже.