Докладчикът по делото "Пеевски": Не съм убеден в независимостта на КС

ОFFNews 09 октомври 2013 в 12:40 3041 2

Снимка bTV

Досега не съм се убедил, че Конституционният съд действа независимо. Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът му, мога само да подозирам за политически влияния.

Това коментира в пред bTV конституционният съдия Румен Ненков. Той беше докладчик по делото за несъвместимост на Делян Пеевски. Ненков е сред съдиите, които се подписаха под мотивите срещу връщането на Пеевски в Парламента. 

Твърдението си, че КС не действа независимо Ненков обясни със сценарий при определянето му за докладчик по делото. Той припомни, че докладчиците по делата в КС се назначават от председателя проф. Димитър Токушев. Ненков обяви, че в началото не е виждал сценарий при определянето му за докладчик, „но развитието на делото ми показа, че такъв сценарий има”.

Според него сценарият се върти около факта, че той е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, като „действителните зависимости, поетите ангажименти, да бъдат прикрити зад биологическата връзка, която съществува между мен и депутата Александър Ненков, която не може да бъде отречена”. 

Това е една от основните линии, по които Делян Пеевски подозираше, че докладчикът е предубеден. Съмненията си той изрази в писмо до КС, с което отказа да се яви в съда, за да бъде изслушан.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси, като докладчик по делото. "Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 г.”, обясни Ненков.

Той коментира решението на съда. „Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика. В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества”, заяви Ненков. Той обясни, че шестима от колегите му са приели, че макар да има несъвместимост между депутатския статут и този на шеф на ДАНС, Пеевски се е възползвал да се освободи от нея.

„Другите приемаме, че Конституцията има пряко действие и не препраща към никакъв друг закон”, заяви Ненков, обяснявайки, че в мотивите си шестимата, които осигуриха депутатското място на Пеевски, се позовават на други закони вместо на основния.

„Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите”, коментира още той.

„Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това”, допълни съдията.

Ненков отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. „Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял”, каза Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!