Ден 44: От Бузлуджа до жълтите павета (видео)

OFFNews 27 юли 2013 в 19:05 7694 32

44 ден на протеста след Бузлуджа. Снимка: Лъчезар Ангелов
44 ден на протеста след Бузлуджа. Снимка: Лъчезар Ангелов

Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски в София не секват. Въпреки жегата хора започнаха да се събират традиционно край „триъгълника на властта“.

Една от основните коментирани теми във фейсбук групата на протеста беше съборът на социалистите под връх Бузлуджа. Днес там лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди заявката, че правителството няма да подава оставка, въпреки продължаващите 44 ден протести.

"Ние чуваме и протестиращите, и хората, които не желаят правителството да подава оставка. Правителството е готово да разговаря с всеки по национални приоритети и ще го прави открито", заяви Сергей Станишев пред журналисти.

По-рано днес пред сградата на Столична община се проведе протест срещу кмета Йорданка Фандъкова. Според протестиращите действията на полицията и реакцията на кмета Йорданка Фандъкова по отношение на протестите са неадекватни.

След извънредното заседание на Столичния общински съвет днес шефът на СДВР Ивайло Спиридонов заяви, че се наблюдава радикализиране на протестите в София. Той призна, че е имало полицейско насилие, а указания за употребяване на сила срещу протестиращите не са давани. Полицаите, които са превишили правата си, ще бъдат наказани. Внедряването на антиконфликтни екипи има положителен ефект за елиминиране на провокаторите, подчерта той и повтори, че заповед за използване на сила в нощта на протестите на 23 юли не е имало.

Хронология на протеста:

21.37 часа - Шествието продължава мирно по бул. "Янко Сакъзов" обратно към паметника на Васил Левски. Протестиращите се връщат към Ректората и Народното събрание.

21.20 часа - Протестът продължи към бул. "Мадрид".

21.03 часа - Шествието се отправи към моста "Чавдар".

20.54 часа - Мъж, който е сред предвождащите протеста, увещава полицаите да пуснат шествието, за да "благодарят" на министъра за мирния протест от вторник през нощта. "И вие сте с нас, и ние сме с вас", заяви мъжът на полицаите, продължавайки да настоява шествието да бъде пропуснато. На въпрос на журналисти от къде знае адреса на министъра, мъжът обясни, че знае адресите на всички 240 депутати.

20.46 часа - Шествието зави по бул. "Дондуков" към моста "Чавдар". В този район се намира домът на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Улицата, където се намира дома на Йовчев е блокирана от два патрулни автомобила.

20.37 часа - Шествието мина покрай паметника на Васил Левски и продължи по бул. "Янко Сакъзов". После шествието зави наляво по ул. "Кракра".

20.27 часа - Шествието подмина Народното събрание и зави наляво по бул. "Васил Левски", покрай Ректората.

20.13 часа - Протестиращи смятат да отклонят шествието към моста "Чавдар".

20.00 часа - Протестът потегли към сградата на Народното събрание. Протестът се води от няколко души, които носят съшити в едно националният трибагреник и знамето на Европейския съюз. Към този момент броят на протестиращите пред сградата на Министерски съвет е бил около 1000 души, съобщиха от МВР. 

19.55 часа - 30-ина души, прилепени плътно до загражденията пред Министерски съвет, освиркват сградата и показват обърнат надолу палец.

19.46 часа - Протестиращите опънаха плакати: „България иска оставка”, "До кога Европа ще търпи азиатски мурафети?", „Лустрация”, „Вече не ви искаме оставката, искаме Ви в затвора”. Сред хората има семейства с малки деца, колоездачи, а група барабанисти поддържат скандиранията за оставка. Сред участниците има екипи полицаи с жилетки „Антиконфликт”.

19.28 часа - Участниците развяват български знамена и знамена на Европейския съюз и плакати с надписи: "На Бузлуджа се състоя най-масовата проява на Стокхолмски синдром" и „Червени боклуци не е обида, а е световна характеристика”. Движението в района е блокирано. В района има засилено полицейски присъствие.

19.06 часа - Слабо присъствие отбеляза началото на протеста. Очаква се шествието да потегли около 20.00 часа. Обстановката е спокойна, няма напрежение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews