Борисов: Уговорката ни с Путин е да дойде

20 октомври 2012 в 12:26 1919 3

Въпреки, че още не е официално потвърдено, премиерът Борисов е категоричен, че руският президент Владимир Путин ще дойде у нас. 

На 9 ноевмври заедно с Путин ще стартираме "Южен поток", заяви пред БНТ Борисов. На въпрос дали идването на руския президент е сигурно Борисов отговори: "Да, такава ни е уговорката. Така че в България и двата проекта ще се строят почти едновременно, ще създават работни места."

Планът на ГЕРБ е в края на тази година да започне изгражадането на "Южен поток", а в началото на 2013 да стартира и „Набуко" в България. "Президентът Барозу ми потвърди, че този приоритет ще ни бъде подпомогнат и нашият план е около 10 януари да започне изграждането на "Набуко" в България", обясни Борисов.

Той подчерта, че така България ще получава транзитните такси и от двата потока.

ГЕРБ е "за" провеждането на референдум, но настоява въпросът да не противоречи на Конституцията. Така премиерът Бойко Борисов аргументира в предаването "Панорама" формулировката на въпроса за рефрендума, която управляващите предлагат.

Според Борисов за всички е ясно, че референдумът е "за" или "против" Белене, но ако се конкретизира в питането, ще е в разрез със законите и съдът ще го върне. Премиерът допълни, че очаква през ноември руският президент Путин да дойде в България, за да се даде старт на "Южен поток", а през януари да започне и строителствто на "Набуко".

"Намалихме два пъти цените на зелените енергии и те са нормални, и сме изпълнили квотата си до 2020 година, 7-ми реактор си го строим, 5 и 6-ти - удължаваме живота им", каза Борисов.

Той отново заяви, че ако БСП са искали да строят ядрена централа е трябвало през 2007 г. да подпишат договора. Според него формулировката, която ГЕРБ предлага за референдума "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа?", не променя смисъла на въпроса на БСП.

"Всички граждани за да гласуват, трябва да имат равен достъп до информация, а всички договори са секретни и те не могат да ги видят. Как тогава ще си пуснат гласа, когато всичко е секретно? Ние понеже държим на прякото участие на гражданите в референдума и искаме да чуем тяхното мнение. Това е първият референдум - ние искаме да е по закон, ние им предлагаме следния въпрос, който по никакъв начин, освен да избягва техните грешки, не променя смисъла на въпроса и желанието им да се проведе референдум", допълни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!