Кунева: БСП и ГЕРБ са заедно в идеята "Белене"

Николаос Цитиридис 19 октомври 2012 в 11:28 1853 0

Според Кунева, АЕЦ
Според Кунева, АЕЦ "Белене" е вече решен казус. Снимка БГНЕС

БСП и ГЕРБ са заедно в този референдум и идеята "Белене". Въпреки че това е основният им конфликт, това е само привидно. И двете партии искат да има АЕЦ в Белене, но при едната партия става въпрос за частни инвеститори. 

Това каза в интервю за bTV председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Според нея, въпреки заряда и енергията, който носи допитването до българите, това е референдумът, който ГЕРБ и БСП искат.

"България на гражданите" ще призове своите симпатизанти да гласуват против референдума, каза Кунева. 

Според нея изказването, че ГЕРБ ще платят референдума е обидно за българския народ. Тя смята, че трябва да се намалят субсидиите не само на ГЕРБ за този референдум, но и на всички останали партии. Кунева нарече това държание от страна на ГЕРБ "арогантно" и извън идеята на демокрацията.

Бившата еврокомисарка счита референдума за безмислен, защото ГЕРБ вече са приели да развиват ядрената енергетика. Това става ясно от подписаната и гласувана от тях Национална стратегия 2011, в която се посочва, че производството на атомна електроенергия ще се увеличава по два начина – чрез удължаване живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, и чрез присъединяването на нови мощности. „Много удобно” в текста не е уточнено дали новият реактор е за „Белене” или за вече съществуващата централа.

Кунева смята, че кабинетът на Борисов както и социалистите има интерес от провеждането на референдум. „Защо на третата година се заговори по темата, а допитването се прави на четвъртата година от мандата? Защо не се прави в първата година? Защото се цели да си измият ръцете от отговорността”

Председателката на "България за гражданите" определи бюджет 2013 като "щурав". Кунева смята, че това е бюджета "Борисов", а не "Дянков", тъй като премиерът казвал на "счетоводителя" си какво да прави. Именно заради това България с най-голяма сива икономика в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!