Сините: "Белене" вече се строи, референдумът - само прах в очите

Последна промяна на 18 октомври 2012 в 13:56 2981 8

 АЕЦ
АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

Мистериозно писмо на Националната електрическа компания (НЕК) разбуни духовете сред противниците на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, според които централата продължавала да се строи. Синята коалиция и „Зелените“ цитират писмо на НЕК до кмета на Свищов - Станислав Благоев, по повод изграждане на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ"Белене".

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев действат заедно с БСП и ще строят заедно "Белене", както и заедно организират референдума, въпреки решението на правителството от март тази година за спиране на проекта, твърди Синята коалиция.

Според тях документът е от 8 октомври 2012 г. „Далекопроводът е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната“, каза съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и шеф на комисията по енергетика към Народното събрание (НС) Мартин Димитров.

Той обвини управляващите от ГЕРБ, че „действат зад гърба на парламента“, който на 29 март т.г. взе решение за спиране на изграждането на централата, и „същевременно лъжат българския народ“. Той не пропусна и актуалната тема за начина на допитването за проекта. „Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска "Белене" и затова го строим“, подчерта Димитров. И добави, че това е „една голяма измама, капан, в който е попаднала България“.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", добави зам.-шефът на ПГ Синята коалиция Иван Иванов (ДСБ). Според него компанията е „във фактически фалит заради огромните разходи“ - около 1,4 млрд. евро за централата (разходите за площадката, оборудването на „Атомстройекспорт“ и вноските по кредита към френската банка BNP Paribas – бел. ред.) „Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ "Белене" до подстанция "Царевец", категоричен е депутатът. Според него е редно да се пита „колко всъщност струва той“ - въпросът трябва да бъде поставен днес на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със сключените договори около втората атомна централа.

Според Иван Иванов изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 млрд. лв. Това обаче противоречи на данните на финансовия консултант, британската банка HSBC, според която инфраструктурата трябваше да излезе 2.203 млрд. евро при крайна цена от 10.352 млрд. евро. Противоречиви са данните, в сравнение на основния консултант по проекта – подизпълнителя на Worley Parsons, българската „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев – според него цената на целия проект ще е 8 млрд. евро – при исканите от „Росатом“ 6.3 млрд. евро за двата блока и оборудването, над 1.5 млрд. евро са съпътстващите разходи за инфраструктурата и заемите на НЕК.

Борислав Сандов от Българска антиядрена коалиция и ПП “Зелените” коментира, че “НЕК продължава да затъва, инвестирайки в АЕЦ „Белене“, макар такъв проект официално да няма“. Според него това е „абсолютно недопустимо, предвид че дори референдума още не се състоял“. „А цената за включване към мрежата не трябва ли да е част от проекта и да се плати от инвеститора? Или това важи само за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)?“, пита Сандов. Според него такива мерки се наричат „скрити субсидии за мръсната енергия, които плащаме с данъците си, а не със сметките си за енергия“.

Нито от ресорното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), нито от Българския енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка е НЕК, не излязоха със своята позиция. Според последните данни от офиса на изпълнителя, „Атомстройекспорт“ в София, на площадката от месеци е спряна работа и от 70-те работници и инженери са останали не повече от 9 души. При такъв щат работата по изграждане на проекта на площадката е невъзможна. От руската компания обаче във всяко свое прессъобщение припомнят, че заводите им продължават да произвеждат оборудването за централата, както и да довършват двата ядрени блока. Основанието на „Атомстройекспорт“ е, че вече са поръчани от българската страна и компанията ще иска да бъдат платени – причината за увеличаването на иска към НЕК за спирането на проекта до 1 млрд. евро.

Николай Марченко

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2012 в 01:56

Даже са по-алчни, ама знаят къде да спрат, преди да заколят кокошката.

19.10 2012 в 20:43

Че толкоз ли са алчни бе? Това са много пари ...(((

19.10 2012 в 13:24

Половината пари са за местните келеши. Другите ги броим даже целесъобразни.

18.10 2012 в 16:00

Ти за местните кокошкари ли говориш? Не съм чувал те да са в нечия сметка.

18.10 2012 в 15:58

Мненията като твоето са ми най-дълбоко безразлични. Имаш право на своето - имай го.
Веднъж изпих кофа мляко, и изядох щайга много хубави сладки курабии с едни скучни хора, на които им беше все едно кой какво мисли по въпроса. Не разбираха особено думата "пари", такова има колкото трябва. Бях им представен по друг повод, заради което беше купона, случайно стана дума за физика. Аз съм лазерджия, не съм от ядрените, в тия истории се ориентирам слабо, те и не настояваха. Обаче - понеже. Та.

18.10 2012 в 15:26

Това за оскъпяването и келешите не е вярно. Оскъпяването идва главно от тези, които знаят, че ще се построи - и са се подложили да цицат от всеки етап от построяването и експлоатацията. Прочее - те определено са и най-големите защитници на проекта.

Келешите, които квичат, убиха блок 1-4 на Козлодуй. За което - даже и ад не им се полага.

18.10 2012 в 15:20

Като толкова искате тая АЕЦ Белене, направете си едно Акционерно Дружество, заедно с тия над 500 000 души, подписали за референдума, съберете си пари, и си я постройте. Тогава никакви "келеши", колкото и да "квичат", няма да могат да ви спрат.
Стефане, умирам от смях като чета писания като твоите. Умираш си да пишеш неща, които ти звучат страхотно умни. Тука обаче изби рибата: "Излишното оскъпяване на тая централа, идва главно от келешите, които квичат против нея."

18.10 2012 в 14:48

Излишното оскъпяване на тая централа, идва главно от келешите, които квичат против нея. Тя все едно ще бъде построена, най-малкото - заради Конкорд-ефекта. Който не знае какво е това, и няма бан в Гугъла - може да научи.
Ще бъде построена именно както е замислена, няма да бъде само ако мястото бъде ударено от метеорит с подходящ размер, но писъците по случая са наистина досадни.