Сините: "Белене" вече се строи, референдумът - само прах в очите

18 октомври 2012 в 13:56 3917 8

 АЕЦ
АЕЦ "Белене". Снимка: БГНЕС

Мистериозно писмо на Националната електрическа компания (НЕК) разбуни духовете сред противниците на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, според които централата продължавала да се строи. Синята коалиция и „Зелените“ цитират писмо на НЕК до кмета на Свищов - Станислав Благоев, по повод изграждане на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ"Белене".

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев действат заедно с БСП и ще строят заедно "Белене", както и заедно организират референдума, въпреки решението на правителството от март тази година за спиране на проекта, твърди Синята коалиция.

Според тях документът е от 8 октомври 2012 г. „Далекопроводът е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната“, каза съпредседателят на ПГ на Синята коалиция и шеф на комисията по енергетика към Народното събрание (НС) Мартин Димитров.

Той обвини управляващите от ГЕРБ, че „действат зад гърба на парламента“, който на 29 март т.г. взе решение за спиране на изграждането на централата, и „същевременно лъжат българския народ“. Той не пропусна и актуалната тема за начина на допитването за проекта. „Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска "Белене" и затова го строим“, подчерта Димитров. И добави, че това е „една голяма измама, капан, в който е попаднала България“.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", добави зам.-шефът на ПГ Синята коалиция Иван Иванов (ДСБ). Според него компанията е „във фактически фалит заради огромните разходи“ - около 1,4 млрд. евро за централата (разходите за площадката, оборудването на „Атомстройекспорт“ и вноските по кредита към френската банка BNP Paribas – бел. ред.) „Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ "Белене" до подстанция "Царевец", категоричен е депутатът. Според него е редно да се пита „колко всъщност струва той“ - въпросът трябва да бъде поставен днес на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със сключените договори около втората атомна централа.

Според Иван Иванов изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 млрд. лв. Това обаче противоречи на данните на финансовия консултант, британската банка HSBC, според която инфраструктурата трябваше да излезе 2.203 млрд. евро при крайна цена от 10.352 млрд. евро. Противоречиви са данните, в сравнение на основния консултант по проекта – подизпълнителя на Worley Parsons, българската „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев – според него цената на целия проект ще е 8 млрд. евро – при исканите от „Росатом“ 6.3 млрд. евро за двата блока и оборудването, над 1.5 млрд. евро са съпътстващите разходи за инфраструктурата и заемите на НЕК.

Борислав Сандов от Българска антиядрена коалиция и ПП “Зелените” коментира, че “НЕК продължава да затъва, инвестирайки в АЕЦ „Белене“, макар такъв проект официално да няма“. Според него това е „абсолютно недопустимо, предвид че дори референдума още не се състоял“. „А цената за включване към мрежата не трябва ли да е част от проекта и да се плати от инвеститора? Или това важи само за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)?“, пита Сандов. Според него такива мерки се наричат „скрити субсидии за мръсната енергия, които плащаме с данъците си, а не със сметките си за енергия“.

Нито от ресорното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), нито от Българския енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка е НЕК, не излязоха със своята позиция. Според последните данни от офиса на изпълнителя, „Атомстройекспорт“ в София, на площадката от месеци е спряна работа и от 70-те работници и инженери са останали не повече от 9 души. При такъв щат работата по изграждане на проекта на площадката е невъзможна. От руската компания обаче във всяко свое прессъобщение припомнят, че заводите им продължават да произвеждат оборудването за централата, както и да довършват двата ядрени блока. Основанието на „Атомстройекспорт“ е, че вече са поръчани от българската страна и компанията ще иска да бъдат платени – причината за увеличаването на иска към НЕК за спирането на проекта до 1 млрд. евро.

Николай Марченко

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови