Борисов летял с бойната авиация, за да реже ленти

Юлиан Христов 10 юни 2013 в 16:27 6126 7

Правителствена делегация слиза от
Правителствена делегация слиза от "Кугар". Снимка: pan.ng

Бившият премиер Бойко Борисов е използвал военен хеликоптер, за да пререже лентичките на два обекта за един ден - новата отсечка от автомагистралата между Стара и Нова Загора и на първия у нас скоростен жп-транспортен коридор Пловдив- Димитровград.

Военният портал pan.bg публикува снимки на свои читатели, които са документирали безпрецедентно правителствено присъствие в с. Карджалово. На селското игрище на 1 юли 2012 кацнали не един, а цели два хеликоптера. С този на правителствения авиоотряд бил транспортиран президентът Росен Плевнелиев, а с военния "Кугар" - Бойко Борисов. Заедно с него от военната машина изскочили и министрите Томислав Дончев, Мирослав Найденов и Ивайло Московски.

Според в. "Преса" на 25 август 2011 година два хеликоптера “Кугър” са летели за нуждите на Борисов от военното летище Крумово до резиденция “Евксиноград” край Варна. Общият им полет е продължил 4 часа. На следващия ден три от същите военни машини разхождат властта по няколко дестинации. Излитат от Балчик, след това едната каца във Варна, а накрая трите отиват в Шабла. Следва връщане до Балчик, като единият от полетите е до Безмер. На същия този ден – 25 август 2011 година Бойко Борисов прави първа копка на рехабилитацията на пътя от Шумен до Силистра, придружаван от строителния министър тогава Росен Плевнелиев.

Малко преди това – на 21 август същата година, пък е сватбата на външният министър в правителството на ГЕРБ Николай Младенов в резиденция “Евксиноград”. Според очевидци, повечето от гостите на сватбата са останали край Варна още няколко дни, а самият премиер Борисов е кум. Това обяснява и кръстосаните полети на трите военни машини на 26 август, като само за този ден полетите струват на хазната над 26 000 лева. Скандални заявки има и от 2012 година. На 17 май тогава два "Кугър"-а са разходили височайши гости от резиденция “Евксиноград” до ловното стопанство “Воден”, местността Свещари и са се върнали обратно в Балчик. 

Според непотвърдена информация експремиерът Бойко Борисов е ползвал хеликоптер "Кугър" за транспорт и в предизборната кампания за местните избори през 2011 г.

Комисията, която в момента разследва полетите на Авиоотряд 28 и на военните машини "Спартан" и "Кугър" би трябвало да обърне внимание на следния факт. Дали на 28 октомври 2011 г. Бойко Борисов и Ивайло Московски кацат с вертолет "Кугър" в авиобаза Долна Митрополия, а оттам по най-бързия начин с кола се отправят към Плевен, за да участват в предизборната кампания за местните избори.

67 полета, формулирани като „специални задачи“, са обслужвали правителството на експремиера Бойко Борисов в периода 1 юли 2009 година – 31 декември 2012 година. Полетите са извършвани с военнотранспортния самолет “Спартан” и с хеликоптери “Кугар”, отчете в края на миналата седмица военният министър Ангел Найденов.

Хеликоптерите "Кугар" бяха сред основните нападки на бившия военен министър Аню Ангелов срещу кабинета на тройната коалиция. Договорът за доставка на вертолетите е сключен от МО с френската фирма "Юрокоптер" след конкурс през януари 2005 г. при първоначална цена 358 млн. евро, като през януари 2006 г. е подписан анекс, с който цената за доставка на вертолетите се увеличава на 383 млн. евро и в нея се включва схема на финансиране чрез отделен договор и банков депозит в "Сосиете Женерал".

Договорът бе подписан от военния министър в правителството на НДСВ Николай Свинаров през 2005 г. През 2006 г. следващият министър на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) подписа договора с френската банка за гаранционен депозит от 60% по проекта. Така при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на вертолетите банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер” в рамките на депозита от 240 млн. евро, даден от българската държава.

Военните хеликоптери бяха и обект на критика от страна на бившия премиер Борисов. След трагедията в с. Бисер той заяви, че "Кугар"-ите не могат да летят при зимни условия, тъй като нямали противообледенителна система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови