Борисов ходил на „специални задачи“ с бойна авиация

Юлиан Христов Последна промяна на 07 юни 2013 в 12:41 3954 9

Спартан

Снимка Юлиан Христов

Военнотраспортният самолет "Спартан".

67 полета, формулирани като „специални задачи“, са обслужвали правителството на експремиера Бойко Борисов в периода 1 юли 2009 година – 31 декември 2012 година. Полетите са извършвани с военнотранспортния самолет "Спартан" и с хеликоптери "Кугар".

Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който отговори на депутатски въпрос за това какви харчове са направени за полети с военна техника от предходното правителство.

Направените от Министерството на отбраната разходи за тези полети са 812 325 лв., като до момента не е ясно дали тези средства са възстановени в бюджета на Военното министерство.

Според справка на военните част от полетите са използвани по заявка на правителствения протокол. Военният министър обясни, че бойната авиация често е използвана в протоколни мероприятия, като за това не е упражняван необходимия контрол.

Друга част от задачите са свързани с евакуация на бедстващи, спасяване на пострадали, гасене на пожари или транспорт на органи за трансплантация. Подобно използване на техниката е оправдано, защото засяга националната сигурност, категоричен е министърът. Той обясни обаче, че масовото летене с военна техника не може да се смята за част от летателната подготовка за пилотите. В същото време с постоянната употреба на машините изтича и летателният им маршрут, а за продължаване живота на двигателите им са необходими минимум 500 хил. лв. на двигател. Един летателен час с вертолетите излиза приблизително 4800 лв., обясни Найденов.

Депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков коментира, че лично шефът на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков е нареждал на шефа на Военновъздушните сили къде и кога да бъдат пращани хеликоптери за нуждите на правителството.

Правителственият Авиоотряд 28 е похарчил близо 3 млн. лв. за транспорт на бившите управляващи в периода август 2009 - февруари 2013 година, отчете премиерът Пламен Орешарски. Полетите са обслужвали няколко министерства като осъществените полети за периода са били 309.

Орешарски обясни, че не му е известен случай за унищожаване на документи за полетите на авиоотряда, но проверка показала, че не всички заявки са били завеждани в администрацията на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2013 в 08:45

Снощи френската телевизия W9 излъчи час и 15 мин. предаване за България - за мутрите, руската мафия, чалгата, корумпираните политици, бедността, циганите и еврофондовете - картината е отчайваща. Сигурно скоро на тази страна ще бъде наложена карантина във всяко едно отношение.

07.06 2013 в 16:12

Сигурно си изнасял милионите и милиардите...Специални задачи все на гърба на народа. Затова ревизията на управлението на ГЕРБ, която се прави от кабинета Орешарски е много важна.

07.06 2013 в 15:46

А редовните полети с хеликоптер ,до резиденцията на Тато в Правец,в момента собственост на крупен олигарх, в която,както Тиквата се хвалеше , играят редовно карти,към специалните задачи спадат?Последните седмици,Ваньо Танов "позацапа" дружбата между двамката и вероятно се търси нов "партньор за карти",защото трябва местните началници на РПУ-тата,на държавните службички,да са негови хора!

07.06 2013 в 14:25

Преди години, когато нямаха ангажимент а се налагаше да запълват летателни часове, просто облитаха София без никаква цел. Затова, въпреки , че звучи, като адски ненужен харч... трябва да имат предвид и такива работи. А иначе ако зависеше от мен - никакви такива... Градския транспорт, пътнически полети и т.н. и т.н. Кой както иска по начина по който всички го правим.

07.06 2013 в 14:21

Не взимам страна, само искам да обърна внимание на нещо. Той ББ го е казвал много пъти около случката с Бистришките тигри :) Но това е факт, който аз знам от мой познат, който преди години работеше в отряд 28. За да правят задължителни часове, понякога им се е налагало (това беше отдавна) да правят празни полети. Даже веднъж без малко и мен да ме качат. Имат задължителни часове, както летците така и техниката. В този смисъл е по-добре малко излишен лукс отколкото празни полети. Поне така бих наравил и аз, ако от мен зависи.

07.06 2013 в 13:48

Не знам дали е летял с Кугър-ите, но редовно си летеше с голямото Ми. Като чуех, че прелита над къщи(трасето на хеликоптерите за северна България минава над къщи, аз си гледам детето и не ходя на работа) - и като проверях в интернет програмата за деня на премиера - там си пишеше къде какво отива да открива - когато откриваше ремонтираната Априловска гимназия, някакво съдилище в Щумен май беше, една улица в Плевен и т.н. ленторезни мероприятия. След като Герб избягаха от властта Плевенелиев 1 път прелетя с голямото Ми на път за Русе.

07.06 2013 в 12:57

И между другото, Ангел Найденов по време на Тройната коалиция бе шеф на парламентарната комисия за сигурност и отбрана (точното име тогава ми се губи) и също летеше с военни вертолети по протоколни мероприятия. Офроуд, ровнете там.
Както се казва, всички са маскари!

07.06 2013 в 12:55

Това си мисля, че е най-малкото престъпление, което е извършвано от Борисов и компания! Трябва ровене и то бързо, но и тайно докато не се разкрие нередност и тогава да се сезира прокуратурата! Иначе, като се разлаят медиите може някой удобен приятел на властта все още работещ в министерства и ведомства да прикрие следи или унищожи документи! Знаете предполагам, че това е престъпна групировка опитваща се да унищожи част от населението подлагайки го на геноцит и използва властта за лични нужди и облагодетелстване, а държавата, като своя собственост!

07.06 2013 в 12:53

Лаков нещо му бяга фактологията.
Симеонов не е шеф на ВВС от юни 2009 г., а ГЕРБ застъпиха на 27 юли 2009 г., а Тодор Коджейков е шеф на НСО от 2012 г.